Червения пират

Червеният пират акостира зад решетките

Арестът е новото пристанище на Червеният пират-скитник и IT-номад Илко от Сливен

Червеният пират, с каквото прозвище се подвизаваше доскоро неизвестния автор на заплахите към български магистрати и политици, акостира в ареста. Корсарът-скитник вече е известен – това е Илко Захариев, който според информацията от МВР се е родил далеч от каквото и да е пристанище, в града на 100-те войводи и ветровете Сливен.

Късно снощи скитникът Илко, подвизаващ се с екзотичния прякор, е бил задържан, информираха от МВР. Това се е случило край Боянските гробища в София, към 20:30 часа, като в акцията по задържането му са участвали от служители на Главна дирекция “Национална полиция”.

“Заплахите, отправяни от Червения пират, са от август 2023 г.,

като те касаят над 10 лица – представители на обществеността, държавни служители и дори служители на реда. Към момента продължават да постъпват сигнали за закани срещу магистрати, каза говорителят на Районната прокуратура Венета Добрева в Сливен. Заканите са свързани с убийство и причиняване на телесни увреждания. По този повод Районна прокуратура Сливен e започнала разследване по досъдебно производство, образувано за отправени заплахи срещу длъжностни лица.

Мъжът е съдействал на полицията и е направил пълни самопризнания няколко часа, след като е бил задържан. У него са намерени два телефона, в които имало настроени 10 пощенски кутии, от които са изпратени заплахите. Сред тях са писма до съдия Владислава Цариградска, вицепремиера Мария Габриел, министъра на образованието Галин Цоков, директора на СДВР, лица от митниците и прокурори.

По данни на полицията Илко Захариев е от Сливен, но се е отдал на

волен скитнически живот в столицата,

който ползвал като прикритие за уменията си на компютърен злодей.

Според разследващите полицаи има достатъчно доказателства, че именно това е авторът на заплахите срещу съдия Владислава Цариградска, отправени ѝ след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса. Събрани са доказателства, че той е отправил заплахи и срещу вицепремиера Мария Габриел, вътрешния министър Калин Стоянов, директора на СДВР и много други публични личности.

Установено е, че той е автор и на бомбени заплахи в училища и молове, отделно още 20 съобщения със заплахи е изпратил и до Агенция „Митници“.

Захариев е задържан за срок от до 24 часа. Очаква се днес да стане ясно дали ще му бъде повдигнато обвинение и дали ще остане в ареста за по-дълго.

мвр

МВР обаче мълчи по въпроса дали Червеният пират-скитник Илко е автор на заплахите отправени към съдия Владислава Цариградска от Плевенски окръжен съд и колегата й от Софийски апелативен съд Цветко Лазаров. Цариградска и Лазаров информираха за заплахите Висшия съдебен съвет (ВСС) още през 2020 година. Те разказаха, че са били заплашвани от Нотариуса във връзка с разглеждани от тях дела. ВСС и тогавашният главен прокурор Иван Гешев не си мръднаха пръста да проверят случаите.

Вече предположихме, че ако с блага дума и пистолет запитат страшният Червен пират Илко от Сливен дали той е сторил това през 2020 г., като нищо той може да си признае. След което ще го въдворят в някое специализирано заведение, за да му избият от главата всякакви глупости за пирати на сушата.

Както вече посочихме,

събитията покрай разследването на заплахите се развиват по сценарий,

щрихиран от самата съдия Цариградска на 13 февруари по време на изслушването в съдийската колегия на ВСС. Тогава тя предупреди, че има необходимост от истински анализ на законодателно ниво какви са средствата за ефективна защита на съдиите. На заседанието Цариградска се обърна към министъра на правосъдието Атанас Славов: “Нашето общество трябва да намери начин и форма да разплете цялата тази мрежа. Опасявам се че се подготвя поредният случай на замитане, на лов на вещици и изгаряне на някакви хора, в името на това да се опазят тайните”.

Очевидно Червеният пират ще изгори на кладата на психопатологията и ще отнесе със себе си тайната кой всъщност е извършителят на заплахите срещу магистрати през 2020 г. и 2024 година. Ще изгори, за да светне в бяло цялата корупционна машина, която обезкръвява не само Темида, но цялото ни общество.