Градът на винкело прави революция в регистрацията на коли

Градът на винкело, както е известен Перник, излиза изпод сянката на старата си слава и смело се отправя към бъдещето. Прочут с любовта си към здравата немска кола и най-вече към “голфо”, бившият миньорски град не търси път към Космоса, а праща в небесата всички свои съграждани, които тепърва ще закупят мечтания голф. За тази цел “Пътна полиция” в Перник въвежда от днес нов технологичен ред за регистрация на пътни превозни средства.

Според революционното нововъведение, желаещите да регистрират нов автомобил или да дерегистрират старото возило на пункта на КАТ в квартал “Калкас” вече няма да се редят на огромни опашки както досега. Въведената система “Обслужване на едно гише” отрежда най-много по 40 минути на човек, дошъл за регистрация на новата си кола. Днес системата беше представена официално от началникът на отдел “Охранителна полиция” при дирекцията на МВР-Перник комисар Йордан Дундаков и Биляна Славчева от “Пътна полиция” в Перник, съобщиха медии в града.

“Ние сме първите, които успешно въвеждаме тази система. Така хората няма да се редят на две-три гишета, да чакат с часове или да търсят връзка, за да регистрират автомобила си. Цялата процедура по регистрирането на нов автомобил с всички формалности и слагането на регистрационните табели отнема до 40-45 минути”, разкри комисар Дундаков.

Така е в града на винкело

Документите се предават на едно гише, където се попълват формулярите. За да се мине на канал, шофьорите се извикват по ред, който е пряко свързан с часа на подаване на документите. Така собствениците на автомобили за регистрация няма да ходят от гише до гише и носят със себе си всичките документи. Те се оставят на служителя, който ги е приел и след това ги придвижва по реда. В последния етап собствениците ще трябва само да се подпишат при получаване на талоните и да заплатят услугата на ПОС терминално устройство на място. При преминаването си през пункта за регистрация шофьорите ще бъдат проверявани и за невръчени или неплатени актове и фишове.

“За нас е важно да спестим времето на хората, така че да не е необходимо те да взимат отпуск, за да регистрират автомобила си. Ще се опитаме времето за издаване на нови документи да бъде сведено до 20 минути, а при поставяне на нов регистрационен номер – до 40 минути”, това заяви Дундаков. Той уточни, че на пункта за регистрация на пътни превозни средства се обслужват по около 40 граждани на ден. Всички служители са преминали нужното обучение и имат нужната подготовка за осъществяване на пълния набор от дейности.

В областната дирекция на МВР-Перник в момента се разработва подобна система и за издаването на лични документи.

Дали и кога пернишкото чудо ще огрее и столичани?

Само да припомним, че в края на декември 2022 г. депутатът от “Демократична България” Ивайло Мирчев обеща, че слънце ще изгрее и в КАТ-Дървеница, където стотици столичани проклинат деня, в който са си купили автомобил. Тогава Мирчев описа във Фейсбук собствените си преживелици на пункта за регистриране на автомобили и обяви инициатива за дигитализация на процедурата.

Идеята му включваше премахване на всички талони, хартии, разхождане на граждани по гишета, абсолютно автоматизиран процес по смяна на шофьорска книжка и плащане на глоби. ” Какво е КАТ днес – изключително слаба организация, почти нулево наличие на електронни услуги. Неработещи машини за издаване на номер за ред. Поне час се чака за елементарни услуги, които трябва да са налични онлайн. Нищо не се е променило в КАТ, в сравнение с преди 5, 10, 15 или 20 години…Нужна е тотална дигитализация на всички процеси. Не само това – нужно е да няма процес, който да се решава по аналогов път. За целта е нужна воля и силно управление, а не само добри намерения и законови предложения”, написа Мирчев.

Депутатът от ДБ заяви, че голямата цел на съпартийците му е в рамките на 12 месеца всички услуги в КАТ да бъдат електронни, да не се налага хора да висят по опашки, да се редят на гишета, премахване на всички талони, хартии, опашки, автоматизация на процеса по смяна на шофьорска книжка и плащане на глоби.

Вече сме 2024 г., а всеки, който е регистрирал автомобил в КАТ-Дървеница напоследък, знае какво е преживял. Обещаната дигитализация е мираж, какъвто е примерно метрото от София до Перник. И след като бившият миньорски град успя да се изстреля към звездите с нов технологичен ред за регистрация на автомобили, дали да не последваме примера му и бързо-бързо София да се ориентира към тежестта на винкело като аргумент