Поканиха на сгледа прокурорите от банкета на Нотариуса в Банско

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет покани на следващото заседание, което е другата сряда, прокурорите и служителите от Софийската районна прокуратура (СРП), които са били на коледен банкет в Банско с Мартин Божанов – Нотариуса, да се явят пред тях и да разкажат. В противен случай можело да се наложи всички прокурори в СРП  да бъдат викани по списък един по един.

Днес колегията изслуша четиримата бивши заместник районни прокурори на София. Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев дойдоха на заседание на колегията, за да говорят по случая с групата около Мартин Божанов. Четиримата заместници на също подалата оставка Невена Зартова напуснаха постовете си на 14 февруари. Зартова направи това в същия ден.

Те обясниха причините да се разграничат от нея. Казаха, че три дни не знаели дали тя ще подава оставка, или не. Затова решили да подават оставка, малко след тях същото сторила и Зартова. Заместниците й бяха питани дали са ходили на коледен купон в  Банско, на който бил и Божанов. До един те отговориха отрицателно.  

“Никой не знае кой е ходил на това мероприятие в Банско. Как е станало събирането на тези 60 човека извън София”, почуди се Огнян Дамянов. Той предложи тези, които са били, да дойдат в кадровия орган и да бъдат изслушани. Другата възможност според него е всички прокурори от Софийска районна прокуратура да бъдат викани един по един и да бъдат питани дали са били на банкета.   

На следващото заседание ще бъдат извикани и две служителки на Софийската районно  прокуратура, които отговорят за администрацията.