Прокуратурата осъдена

Прокуратурата осъдена за акцията в президентството

Обезщетение в размер на 26 000 лв. е осъдена да плати на първа инстанция прокуратурата в полза на бившата служителка в Държавна агенция „Разузнаване“ Мила Калинова заради прекратеното дело срещу нея и президентския съветник Илия Милушев.

Двамата бяха обвинени в престъпен сговор за разгласяване на класифицирана информация и престъпления по служба покрай акцията на “Дондуков”, 2 през 2020 г., при която бяха задържани още секретарят на Румен Радев, Пламен Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков.

Калинова стана обвиняема въз основа на проверки от 2018 г. и 2019 г. в ДАР, извършени от ДАНС и Агенция „Държавна финансова инспекция“. По това време тя е начело на дирекция „Сигурност на информацията“, като през годините е била още началник отдел „Сигурност и защита на класифицираната информация“, директор на дирекция „Сигурност“ и главен юрисконсулт. В хода на проверката Калинова установява, че на прокуратурата е предоставена повече информация за дейността на агенцията от тази, която е необходимо да се знае.

Стига се до препоръки отстрана на ведомствения инспекторат до директора, който решава обаче да уволни Калинова. В своя защита тя се среща с Илия Милушев, като му представила сигналите и становищата си. Именно този обмен на информация прокуратурата сочи за престъпен сговор за изнасяне на секретни данни с цел да бъде нанесена вреда на шефа на разузнаването, като бъде внушено че е неспособен да ръководи агенцията, като се навреди и на нейния престиж.

Делото срещу двамата е образувано през юни 2022 г., а година по-късно разследването е прекратено от Военно-окръжната прокуратура в София с мотива, че не са събрани доказателства за нито едно извършено престъпление. Двамата нямало как да бъдат обвинени за разгласяване на класифицирана информация, тъй като имали едновременно достъп до нея и каквито и данни да са разменили, нямало разгласяване, защото те не са станали достояние на други лица.

Претенцията на Калинова е за неимуществени вреди от незаконното обвинение, заради което е задържана, с наложена мярка за неотклонение и забрана за напускане на страната, като е била и уволнена след отнемане на достъпа й до класифицирана информация. Редом с описанието на претърпените морални вреди Калинова твърди, че разследването срещу нея било политическа поръчка с цел отстраняване от службата.