VSS-клуб

Ало, VSS-клуба! Объркахте престъпниците и жертвите

Нарочна комисия, която да изследва множество въпроси, свързани със сигналите за оказван натиск и заплахи към съдии от покойния вече Мартин Божанов – Нотариуса. Това е съдържанието на поредната гавра отстрана на съдебната власт срещу безогледната корупция в системата. Съставът и конкретната работа на временната комисия тепърва ще бъдат уточнявани, понеже предметът на дейността й имал нужда от прецизиране. Което прецизиране на свой ред ще представлява ударно замитане на престъпните схеми в правораздаването, реализирани от магистрати по всички етажи на съдебната йерархия.

Циркът този път започна с бутафорно 5-часово заседание с изслушване на временния главен прокурор Борислав Сарафов, журналиста от Антикорупционния фонд Николай Стайков, съдия Владислава Цариградска и министъра на правосъдието Атанас Славов. Липсваше обаче както предложилият изслушването член на ВСС Драгомир Кояджиков, така и колегите му Боян Магдалинчев, Стефан Гроздев и Георги Чолаков са в отпуск. Били, представете си в отпуск.

Но пък програмата започна с новината, че

двама прокурори получили заплахи за живота си

в неделя. Единият намерил патрон в пощенската си кутия, другият – кръст от клонки пред входната врата. Това според Сарафов било “предупреждение към двамата прокурори да внимават вероятно в работата, да не бъдат активни – тези случаи не може да ги извадим от контекста на ситуацията, разследвайки дейността на Мартин Божанов“. На което Славов реагира с обещание за незабавна защита.

Отвличаща маневра в ченгесарски стил за наивници, сочеща ясно къде го чукаш – къде се пука. Срещу повсеместната корупция, реализирана поръчково от съдии и прокурори по делата, вадим недоказуми случки без връзка със схемите около Нотариуса, че да изкараме престъпниците жертви. Иначе била разпоредена ревизия на установените до момента дела и преписки, свързани по някакъв начин с Божанов. Но нямало достоверна информация за частния SS-клуб, работил необезпокоявано в продължение на десетилетие.

Тук членката на ВСС Атанаска Дишева

отново върна дебата в “правилния” контекст.

Вместо разследване на съдебната корупция, тя поиска проверка дали са били подслушвани и следени магистрати. Понеже, видите ли, прилагането на специални разузнавателни средства срещу тях било един от начините за манипулиране и оказване на шантаж върху съдии. Сарафов не разполагал обаче с такива данни, което не е изненада – просто няма съдия, който да разреши подслушване на друг съдия, по закона на омертата.

Списък с имена на клубни магистрати още нямало, а циркулирането на имена в медиите не трябвало да се превръща в институционална репресия и лов на вещици. Колкото до късното претърсване на клуба, ритъмът на разследване бил работа на наблюдаващите прокурори. Главният нищо не разследвал, а членовете на ВСС не можели да питат за конкретика по делата. След което Сарафов си тръгна с чувството за изпълнен дълг, понеже имал по-важна среща. А заплашваната уж от Нотариуса съдийка Владислава Цариградска събра очите с директна оферта към главния прокурор да я вземе за негов заместник, докато дирижираше заседанието с устрема на

новоизгряла звезда със светло кариерно бъдеще.

На този фон единствено Стайков от Антикорупционния фонд говореше по същество. По думите му клубът се е ползвал за срещи, празненства и активен нощен живот с всички атрибути и гледки, включително и не особено приятни за гледане. Тоест като “Осемте джуджета” с Пепи Еврото. SS-клубът бил открит преди 10 години в присъствието на полицаи, охраняващи Нотариуса, а за постоянното присъствие на куп полицейски автомобили пред него никой не давал обяснения. Специално Божанов имал полицейски буркан на автомобила си и влизал като свой в охраняeмите съдебни паркинги.

А моделът “Божанов” включвал от подкупване на съдии за избор на определени оценители и вещи лица, до предизвикване на несъстоятелност на определени фирми, придобиване на техните активи и

решаване на дела с голям материален интерес.

Включително делата по несъстоятелност на КТБ, конфискацията на активите на Евелин Банев-Брендо, По думите му, моделът на Божанов включвал от подкупване на съдии за избор на определени оценители и вещи лица, до предизвикване на несъстоятелност на определени фирми, придобиване на техните активи и решаване на дела с голям материален интерес. Примери: делата по несъстоятелност на КТБ, конфискацията на активите на Евелин Банев-Брендо,

9-милионния иск на разстреляния бизнесмен Борислав Манджуков.

Хора, които са му помагали преди 15-20 години, достигат до едни изключителни нива в съдебната система“, обобщи Стайков. Това обаче разследващите и ВСС не питат, защото най-добре го знаят. Въобще всичко се знае и всички сме по-умни от разговора, който водим. А в кабинетите по горните етажи на съдебната палата и библиотекарските сараи в полите на Витоша потриват доволно ръце: Няма нотариус – няма проблем!