Мартин Божанов

Мартин Божанов – един фантом в храма на Темида

Нотариуса се оказва без дела и присъди

Мистерията около битието приживе на Мартин Божанов – Нотариуса се сгъстява. Днес Софийският градски съд обяви, че не е имало и към настоящия момент няма заведено дело за конфискация на незаконно придобито имущество от него.

Според съда съществуват само дела, образувани по искане на Комисията за незаконно придобито имущество, които представляват искове за обезпечаване на бъдещ иск. В определенията си съдът е допуснал исканите обезпечителни мерки, но е указал законов срок, в който същинските искове за конфискация следва да бъдат внесени в съда. Това е трябвало да стане след влизане в сила на осъдителна присъда по образувани различни наказателни преписки срещу Мартин Божанов.

Няма информация да има такава влязла в сила осъдителна присъда срещу Божанов, информират от съда. Първоначално допуснатите обезпечителни мерки са отменени по искане на самия Мартин Божанов и негови роднини.

мартин божанов

След убийството на Нотариуса, се тиражира информацията, че през 2008 година е постановено отнемане на имущество на Мартин Божанов – Нотариуса в размер на 430 000 лева за извършване на множество измами. Това бе потвърдено и от бившия председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Стоян Кушлев.

По думите му още през 2005 година е имало влязла в сила присъда за измами срещу Божанов. Едно от първите дела, образувани за отнемане на имущество през февруари 2006 година, е срещу него, допълни проф. Кушлев.

Новината от СГС и твърденията на Кушлев стават съществена част от сагата ” Мартин Божанов”, която постепенно се превръща в история на мръсните тайни на Темида. Напрежението в сагата расте, стигна се дотам и.д. главен прокурор да упрекне подчинените си от Софийска градска прокуратура, че са забавили обвинение по разследване на Божанов. Преди това пък ръководителят на СГП Илиана Кирилова се оправда, че ведомството й не знаело за сигналите за заплахи срещу магистрати, отправени от Нотариуса, тъй като не фигурирали в справка за престъпната дейност на Нотариуса от ГДБОП. А върхът на абсурда бе разкритието, че съпругата на Божанов, Гергана, и до ден днешен работи в същата антимафиотска дирекция.

Сагата около Нотариуса се превръща в истински трилър, с информацията, че Мартин Божанов не бил Божанов, а Ангелов, преди да си смени името и ЕГН-то. Това бе потвърдено от главния секретар на МВР главен комисар Живко Коцев. “Ще проверим всичките тези твърдения, но това не променя факта на неговата престъпна дейност, на скандалите, в които е замесен. Въпросът е какъв е бил подходът от страна на институциите към неговите деяния, към неговите действия, дали са забелязвани и какви мерки са били предприемани”, каза още Коцев. 

Очевидно подходът на институциите е бил да се правят на недоразбрали и недочули. Нито за имената, нито за смененото ЕГН, нито за справките, делата, сигналите срещу Божанов. Това всъщност е сагата за един фантом в храма на Темида…