И прокурорът по “Барселонагейт” май ще отърве кожата

Предложеното от ръководителката на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова дисциплинарно производство срещу бившия наблюдаващ прокурор по делото „Барселонагейт“ Стефан Христов буксува.

Искането на Кирилова е за намаляване на заплатата с 20% за срок от една година, като мотивът е забавени дела. След внасянето на материалите в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет обаче са дадени указания да бъде уточнен предметът с посочване на всички забавени от Христов досъдебни производства, периодите на забавяне, какви действия не са били предприети от него, както и обстоятелствата, които водят до определяне на исканото наказание.

Предложението на Илиана Кирилова е продължение на дисциплинарното производство, образувано от нея в средата на миналата година въз основа на констатации в доклад на Върховната касационна прокуратура за допуснати нарушения, изразяващи се в действия и бездействия, довели до забавяне на досъдебни производства. Докладът обобщи резултатите от проверката срещу магистрати и политици, разпоредена от временния главен прокурор Борислав Сарафов.

По отношение на воденото от Христов разследване за пране на пари „Барселонагейт“ беше установено пълно бездействие в много периоди, след което работата станала изключително интензивна с прословутата пресконференция на бившия главен прокурор Иван Гешев, в която скъса оставката си с констатацията за „политически боклук“ в парламента. По делото беше поискан и имунитетът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, но със светкавичното отстраняване на Гешев всичко приключи и делото беше прекратено. Освен това бяха констатирани нарушения на Христов и при разследване на престъпление по служба, извършено от магистрат.

След проверката в градската прокуратура беше назначена дисциплинарна комисия от трима прокурори, която в срок от два месеца трябваше да установи действията и бездействията на Стефан Христов по делата. Проверката обхвана работата му по досъдебните производства, натовареността в периодите, в които делата са били във фаза на разследване, ползваните болнични и отпуски, участията му в съдебни заседание и в евентуални ревизионни комисии. Сега се оказва, че в искането на Илиана Кирилова трябва да бъдат посочени още куп детайли в едноседмичен срок, иначе дисциплинарката ще бъде оставена без разглеждане.