президент

Прокуратурата проверява за стари дела срещу хора на президента

Софийската градска прокуратура проверява има ли стари дела или преписки срещу хора от обкръжението на президента Румен Радев, които през последните дни Делян Пеевски обвинява в корупция, каза градският прокурор на София Илияна Кирилова.

Прокуратурата се е активирала след писмото на Антикорупционния фонд от миналата седмица. В него АКФ призова да бъде разпитан Пеевски. Това се иска, за да стане ясно дали той разполага с данни за корупция в президентската институция и конкретно срещу Николай Копринков и Сотир Ушев, цитирани от него, или става дума за набеждаване.

Това, което правят в момента в СГП, е да проверяват дали при тях има стари такива случаи, както и да видят дали не са получили такива от закритата преди време Специализирана прокуратура.

По случая вече има определен наблюдаващ прокурор, който ще прецени как да процедира с информацията, която е събрал, включително и за това дали се налага да бъде разпитан Делян Пеевски.

Междувременно по случая се проверяват и сигнали, подавани от депутати от БСП. Тези сигнали също са свързани с хора от екипа на президента, както и сигнал на БОЕЦ, като подробности ще бъдат дадени вероятно още тази седмица, заяви Илиана Кирилова, градски прокурор на София.