Условна присъда за бракувания салам на бежанците

Нагледен пример за българските успехите в борбата срещу корупцията – едногодишна условна присъда плюс 1000 лв. глоба на първа инстанция за бившия главен секретар на Държавната агенция за бежанците Златко Александров.

Делото по разследване на спецзвеното „Антикорупция“ е за сключен от него договор с фирма за доставка на излишни 5 тона телешки салам за изхранване на чужденците в центровете за настаняване. По обвинението за безстопанственост прокуратурата твърди, че от сделката агенцията е ощетена с 22 000 лв., понеже колбасът бил с изтекъл срок на годност и трябвало да бъде унищожен.

Договорът от 2015 г. предвижда доставка на 8 тона телешки салам, който бил поначало ненужен, тъй като по това време в складовете на агенцията залежавали над 1,5 тона от същия артикул, чийто срок на годност скоро изтичал. Затова нуждите на агенцията можели да бъдат покрити от максимум още три тона. Александров бил уведомен за тези обстоятелства, но не направил нищо за замяна на колбаса с по-пресен или да намали количеството по договора, нито месото, ако такова изобщо е имало, да бъде съхранено с вакуумиране или консервиране. Малко след доставката на цялото количество срокът на годност изтекъл и саламът бил унищожен за сметка на агенцията.