Латино-страсти в бананова република

Тези дни нашенските телевизии, имащи претенциите да са истински информационни лидери, рязко качват гледаемостта си. Дали защото драгият зрител иска да научава най-интересното от случващото се по света само и единствено от тях?

Отговорът е категоричен – националните ефири продължават да занимават драгия зрител с провинциални клюкарски теми, защото най-вероятно така са решили “едни” отговорни редактори/редакторки, признали масовия вкус за своя интелектуална пътеводна звезда.

Резултатът от изборите им отдавна е очевиден –

култивиране на аудитория с плитка латино-душевност

и трайни интереси към сълзливи драми от сорта на “Робинята Изаура”. И никаква възможност за предизвикване на въпроси като “Какво, всъщност, става по света и защо?”

Една истинска драма с остър сюжет шества по телевизиите и социалните мрежи, като заковава хиляди почитатели на Изаура на чаша кафе и пакетче семки пред екрана. В тази драма има всичко – жестоко убийство, кратки взривоопасни страсти, любов, дипломатически казуси, психиатрични девиации, #Me too проблематика, семейни драми, тежки разводи, тегоби на тема бащинство и какво ли не още.

Драмата започна с една неясна информация за

открита подпалена кола в полите на Витоша

и едно полуовъглено мъжко тяло в нея. Постепенно тежките завеси на мистерията започнаха да се повдигат, нароиха се предполагаеми извършители, топ-криминалисти излязоха от забвение за да обясняват случая, а за капак животът, този велик сценарист, хвърли щипка политически пипер в латино-манджата.

“Аз съм биологичният баща, уверен съм на 100 процента, на 4-месечното бебе, което Габриела роди. Това беше ясно и на Пейо”, заяви в национален ефир бившият активист от “Продължаваме промяната” Велико Минков.

Става дума за Пейо, чието тяло бе открито в запалена кола на Витоша. А Габриела е неговата фатална жена, която в съучастие с майка си – бивш висш представител на външно министерство – убили бедния Пейо. Лишавайки го по този начин от възможността да бъде щастлив татко на две деца, едно от които на Велико, а другото… майката си знае.

Ароматът на латино-манджата е силен, тъй като

фаталната Габриела също се оказа активист от ПП,

чиято връзка с Велико се е развивала из кулоарно-коридорните дебри на 47-то Народно събрание. За радост на Пейо, който гласял тайни планове как да се ожени за Габриела, носеща дете от друг мъж, за да може да вижда детето си, родено по-рано с решаваща негова намеса. Може би.

Това е драмата. И изобщо не бива да ни учудва дереджето, в което се намираме. Тук отдавна не ядем доматите с колците – късаме плодовете направо от дърветата в банановата ни градина като една човешка длан.