Блеър – проклятие, грешка или добре платен задкулисен ход?

Помните ли докудрамата от 90-те години на миналия век “Проклятието Блеър”? Едно непретенциозно нискобюджетно филмче за 60 000 долара, чиито приходи от разпространение само в САЩ надхвърлиха 140 милиона? Евтинко, но пък предизвикващо вълни от страх и ужас. Филмът възпроизвежда мистериозни и ужасяващи обстоятелства около изчезването на трима студенти в горите до Бъркитсвил, Мериланд, докато снимат своя документален филм “The Blair Witch Project”. В основата на трилъра е страховита легенда за вещери, изчезнали деца, духове, обитавали градчето през 18 век.

Днес българският зрител – той от години е изпаднал в това си състояние – е изправен пред мистерия, в която името Блеър съществува. Драгият зрител не знае за поредно проклятие ли става дума или нещо друго, но с течение на времето ще разбере. Засега седи като на тръни и чака…

Очакването му беше подгрято подобаващо с информацията, че бившият британски премиер Тони Блеър и неговият Институт за глобална промяна ще консултират страната ни по отношение на борбата с корупцията, специалните служби, въвеждането на изкуствения интелект в управлението на държавата и работата с гражданите. В информацията се сочи още, че

Блеър ще ни помага за влизането в Шенген,

по-силното интегриране в НАТО и гарантиране на сигурността ни с оглед на глобалните заплахи. 

Задачите на Блеър и неговия институт бяха договорени тази седмица на икономическия форум в Давос от премиера Николай Денков. “Тони Блеър е един от най-дълго управлявалите британски премиери и е известен като реформатор и държавен лидер, който успешно балансира развитието на силна икономика със социалните ангажименти. Именно като такъв може да бъде пример за много държави, които се опитват да направят необходимите промени”, заяви Денков. А в прессъобщението по случая Министерски съвет уточни, че бившият британски премиер работи активно и с Украйна, като подпомага реформите в институциите й.

Доколко Блеър е помогнал на горката Украйна

да пребори корупцията в условията на бушуваща жестока война,

не е известно. Но договорените му ангажименти у нас неволно извикват представата за фронт и окопи – представа, надхвърляща по емоционалност ефектите от онази евтина докудрама.

Всъщност, ангажирането на бившия британски премиер в битката ни с корупцията поражда един-единствен въпрос –

свършиха ли по света антикорупционните експерти,

че се наложи кабинетът да кани човек с противоречива слава като Тони Блеър.

Да припомним само ролята му за войната в Ирак, започната от САЩ и Великобритания, които се позоваха на разузнавателни данни за химически оръжия, разработвани от режима на Саддам Хюсеин.

“Извинявам се за това, че разузнавателните данни не бяха верни. Извинявам се също и за някои грешки в планирането и, разбира се, за нашите грешки в разбирането какво ще се случи след като сменим режима”, посипа си Блеър главата с пепел в ефира на CNN. И с тъга си призна, че съюзническото нахлуване в Ирак на практика е

довело до възникването на “Ислямска държава”.

Какво гигантско лицемерие! Така възкликна през 2016 г. в коментар за DW Барбара Везел по повод бившия британски премиер.

“Общественото мнение отдавна осъди Тони Блеър, който навремето последва Джордж У. Буш във войната в Ирак, воден най-вече от желанието да блесне като световен политик и най-близък съюзник на американския президент. Блеър излъга парламента и народа си, тъй че носи част от вината за кръвопролитията и хаоса в Близкия Изток. А и мнозина бяха убедени, че това е точно така. И все пак дългото чакане си струваше, защото сега докладът на специалната разследваща комисия за участието във войната в Ирак съвсем ясно посочва как и защо беше допусната най-голямата политическа грешка в следвоенната история на Великобритания”, написа Везел в статията си.

Авторката има предвид доклада на бившият високопоставен правителствен британски чиновник сър Джон Чилкът, в който подробно описва как през 2002 г. Блеър най-напред е взел решение да воюва, а след това е съчинил и нагласил нужната аргументация.

Сър Чилкът е категоричен – през 2003 г. не е имало нито причина, нито юридическо основание за нахлуване в Ирак. Блеър

заобиколи Съвета за сигурност, излъга за химическите оръжия на Саддам,

излъга и избирателите си, за да влезе във война, написа още Везел.

Въпреки това, Блеър дълги години бе специален пратеник на Великобритания за Близкия изток. Когато през 2015 г. той напусна поста си, българското списание “A-specto” цитира думите на неговия предшественик на този пост Джеймс Улфенсън: “За Тони Блеър да каже: „Бих искал да говорим за мирния процес”, е доста по-непривично начало на разговор от това да каже: „Бих искал да получа петролна концесия в източната част на страната за един клиент” или „Бих искал да стана консултант на вашата държава по някакъв въпрос”.И още един цитат, този път на бившия британски вътрешен министър Чарлс Кларк, в коментар за Huffington Рost: „Няма съмнение в това, че той развали репутацията си. Всъщност парите развалиха репутацията му”.

През 2015 г.

Daily Telegraph нарече Блеър “човекът – касов апарат”

и го обвини в конфликт на интереси. В разследване на изданието се твърди, че Блеър е подписал договор на своята фирма Tony Blair Associates с правителството на Колумбия за “консултантски услуги как да бъдат изхарчени 2 милиарда британски лири”, спечелени от сделки в рудодобива. В договора е записано, че колумбийското правителство няма да плаща хонорари за консултантски услуги, но пък е указано, че дължимите суми ще бъдат покрити от “богата петролна държава от Персийския залив, с която мистър Блеър е изградил добри връзки”

Тази част от договора повдигна съмнения за „конфликт на интереси” в качеството му на специален пратеник за Близкия изток, като е използвал своя пост, за бизнес отношения с управниците в Абу Даби, които да финансират дейността му като частен консултант на Колумбия и още няколко държави.

Това разследване на Daily Telegraph постави началото на силен натиск срещу Блеър, който в крайна сметка си тръгна и от поста специален пратеник. Компанията му Tony Blair Associates обаче опроверга твърденията: Няма никакъв конфликт на интереси на мистър Блеър включително като посредник за Близкия изток”.

През 2021 г.

ново разследване, наречено “Пандора Пейпърс”

и извършено от Международния консорциум за разследваща журналистика с участието на 150 медии, разкри, че настоящи, бивши държавни лидери и над 300 служители и политици са укривали доходи в особено големи размери.

В списъка с имена присъстват руския президент Владимир Путин, украинският президент Володимир Зеленски, чешкият премиер Андрей Бабиш, както и бившият британски премиер Тони Блеър.

Според разследването, Блеър е станал собственик на

викторианска сграда за близо 9 милиона долара,

в която е настанил адвокатска кантора на съпругата си.

В работата по доклада на Международния журналистически консорциум участват над 600 журналисти от 117 държави (включително и от България). Разследването е продължение на подобен проект, издаден през 2016 г., наречен „Панама Пейпърс“ с участието на същата журналистическа мрежа.

Струва си да припомним, че след избухването на скандала “Пандора Пейпърс”, Европейският парламент обсъди и прие неотложни мерки за отстраняване на пропуски в законодателството, позволяващи

укриване на доходи, пране на пари и данъчни измами в големи мащаби.

В резолюция от 21 октомври 2021 г., приета с 578 гласа “за”, 28 “против” и 79 “въздържал се”, ЕП призова еврокомисиятада предприеме правни действия срещу държави от ЕС, които не прилагат правилно съществуващите закони. Освен това евродепутатите отправиха критика към настоящите и бившите министър-председатели и министри на държавите членки на ЕС, за които има разкрития в досиетата “Пандора”.

“Приетата днес резолюция призовава националните органи от ЕС да започнат задълбочено разследване на всички нарушения, разкрити в досиетата “Пандора”, засягащи техните юрисдикции, включително одити на всички посочени лица“, се казва в съобщението на ЕП.

Евродепутатите призовават ЕК да направи преглед на разкритията и изразиха съжаление във връзка с факта, че

политици от ЕС и бивши европейски ръководители

като Андрей Бабиш – министър-председател на Чехия, Никос Анастасиадис – президент на Кипър, Вопке Хукстра – министър на финансите на Нидерландия, Тони Блеър – бивш министър-председател на Обединеното кралство, и Джон Дали – бивш малтийски министър и еврокомисар, присъстват в досиетата “Пандора”.

За капак ще споменем също и скандалът около разкритието на ДПА през 2022 г., че Блеър е сравнявал Владимир Путин с френския президент Шарл де Гол и е смятал, че руският президент трябва да получи място сред водещите фигури на международната сцена. Това доказват документи, публикувани от Националния архив в Кю, Западен Лондон.

И накрая – още един “мил спомен”: в лекция, организирана от британско-американската фондация “Дичли” през юли 2022 г., цитирана от ТАСС, Блеър заявил следното: “Скоро светът ще се сблъска с глобални геополитически промени и преход към многополярност, а епохата на западното господство е към своя край”.

Нещо познато, от Сараите?

Както и да е, очевидно иде интересно време. И ще разберем дали става дума за проклятие, мистерия или наивната грешка Блеър…