Осман Октай: Бойко не може пак да получи първия мандат, защото вече го е върнал неизпълнен

Г-н Октай, втората част на разговора ни приключи с прогнозата, че заради назначаването на Пеевски за партиен лидер и на парламентарната група, ДПС ще изпадне в изолация. Както в Европа – заради Списъка „Магнитски“, така и в Турция – защото е българин и е християнин. Честването на „Тюркян чешма“ и мълчаливия бойкот ли бе точката на пречупване?

– Какво разбра Доган? Първо – че онези 50 000 – 90 000 гласа от Ердоган няма да ги има, защото имаше реакция от изселническите организации. Второ – че той ще изпадне в много тежка ситуация с контактите си с европейските либерали и затова изведнъж се сети за Джевдет Чакъров, който е бил заместник-председател на Либералния съюз.

И е с европейска биография.

– И, че е бил министър, и че е удобен да тушира това напрежение. Обаче няма да му се получи. На конференцията през февруари очаквам той да посочи съвсем друго лице за председател на ДПС.

Който, естествено, ще е с турско име?

– Няма да споменавам имена.

Казвам, че ще е с турски произход.

– Да, турско име ще бъде. Аз нарочно понякога казвам, че в Движението все още има останали авторитетни фигури като Филиз Хюсменова, като Хасан Азис. Ако искаш комуникация с либералите, имаш Илхан Кючюк, който е евродепутат. Имаш млади и образовани хора, които държиш в периферията, но не това е най-важното. Говорим за глобалното в случващото се около Доган и ДПС. Движението е в криза, защото Доган – със собствената си финансова криза – доведе партията до ръба на пропастта.

И още един интересен елемент – пак във връзка със сапуненото заглавие „С Русия в сърцето“. В текста, който д-р Ахмед Доган предложи на публиката, има един геополитически пасаж, който в голяма степен повтаря руските мантри. Там той говори – и това е руската концепция за бъдещето на света – за края на глобализма, края на еднополюсното съществуване, за многополюсен модел и така нататък. Това е извадка, която е много близка до руските интереси в геополитиката, но никак не се връзва с натрапчивите хвалби, че ДПС е евроатлантическа партия.

– Ние затова и започнахме разговора ни с онова, за което говорихме и в поредицата „Дълбоката държава“: за двата центъра, които – независимо един от друг – водят до Москва. Доган винаги, когато отправя такива послания и търси решения на някакви въпроси, когато изпадне в политическа или кадрова криза или когато се окаже в изолация, винаги се осланя на Москва. Преди пет години ние тук показахме документи и цитирахме един от коледните му анализи, в който описваше как Европейският съюз ще се разпадне и каu Русия ще стане велика сила в двуполюсния модел. И дори, ако е необходимо, това можело да стане със сила. Казал го е преди пет години! Значи той продължава да поддържа тази мантра и затова т. нар. анализи на Доган винаги са след годишните речи на Путин в Москва. Е, тази година Путин закъсня с речта си към света и с огласяването на актуалните намерения на Москва в световната политика и затова Ахмед също се позабави с „прогнозата“, че Путин и Русия ще продължат да бъдат големи фактори. И то със сила.

И то със сила.

– Да, той го каза още преди пет години.

Всъщност, Вие смятате, че на националната конференция на Движението ще бъде посочен съвсем различен човек?

– Очаквам съвсем друг човек и то без да има съпредседателство. Доган винаги е бил разочарован от хората, които овластява. Днес настроението му е същото.

Той по една и съща схема ги сменя.

– Да и утре, вдругиден – на конференцията, като види, че не могат да се утвърждават

И не са оправдали доверието му…

– И не са решили неговите Сарайски проблеми. Само да спомена – представете си сега в тези сараи – през зимните месеци – колко много разходи има – за парно, за ток, за вода. На общия фон това са дребни пари, но са си значими разходи. Пак ще повторя – в България всичко е свързано с власт и пари. А Пеевски… вече вижда как харчи евросредствата по Плана и оперативните програми, които ще влязат в общините на ДПС.

Че той Пеевски не познава ли настроенията в ДПС и в Сараите?

– Точно заради това, в навечерието на местните избори, Пеевски и Ахмед – с пясъчния часовник – утвърждаваха всички кандидати, а след това обикаляха всички кметове. И неслучайно, по време на вота – особено в североизточна България – имаше тотално обединение между Бойко Борисов и Делян Пеевски за така наречените турски общини. Изведнъж обаче Бойко Борисов изостави абсолютно всички – в Дулово, в Исперих, в Никола Козлево и на много много други места – и се оттегли от кандидатите си. Така че това са съгласувани мероприятия.

В тази политическа картина каква роля са отредили на Бойко Борисов противоборстващите сили в ДПС?

– Силно е да се каже, че в ДПС има противоборстващи сили. Такова нещо няма. Може да има недоволство, може да има лошо гледане на митинга, може да има роптаене. Това обаче са външни белези. Начинът, по който е конструиран уставът на ДПС и се управлява партията, „позволяват“ на Ахмед дори да нарушава Закона за политическите партии като сваля и назначава… Тогава защо прави тези национални конференции? Защото Законът за политическите партии го задължава. Въпросът е кой подписва днес документите от името на партията? За това говоря – защото в съда като председател на ДПС е вписан Мустафа Карадайъ.

И последен въпрос – Вие сте фен на футбола. Една от големите световни британски звезди – Гари Линекер, имаше едно време любима фраза: футболът е проста игра – играят 11 на 11 и накрая винаги германците печелят. Преведено на нашия политически език, в България всички партии се борят за управлението на държавата, но накрая ДПС винаги печели нещо. Така ли е в момента? Такава ли е ситуацията, че ДПС е вечният печеливш?      

– Неслучайно в момента тръпнат много важни хора в държавата. Първо – заради това кой ще е следващият в Списъка „Магнитски“ в България. Второ . заради ротацията на правителството. Трето – от многото политически събития, които ще последват. И най-важното – преди, когато такива като мен говореха, че България е много важна логистика и битката Изток – Запад ще се води на българска територия като за врата към Балканите – това вече е факт. Само един факт ще спомена – независимо, че вече официално западните ни партньорски служби обявиха президента Радев за агент на влияние на Москва, американският посланик с над 40 представители на американски компании беше на посещение в президентството. Никъде не бе отразено какви са тези 40 компании и какво ще правят в България. Това са 40 компании, които най-после ще изтласкат всички руски зависимости от държавата. Това отговаря ли на Вашия въпрос? Тук битката за бъдещето на България няма да стане в Сараите и неслучайно разни путинофили обикалят студията. В събота имаше при Волгин в БНР такива гости, които през цялото време говореха за руското и за американското влияние тук и за това колко са важни президентските избори в САЩ и колко те мечтаят Тръмп да се върне. Но все пак България е член на НАТО, член на ЕС и член на Шенген, нищо че президентът продължава да се ядосва и да го нарича „Получленство в Шенген“. Така или иначе обаче след избори за Европейски парламент, в Европейския съюз ще има друга конструкция на управление.

Не се знае за нас каква ще е тя – по-благоприятна или по-неприятна.

– Няма да има възможност една държава да блокира друга държава, както се случва досега.

Това да.

– В тази посока ми е мисълта. Много неща ще се променят и в България най-после ще се появят други центрове, съгласувани, синхронизирани с Брюксел и с нашите партньорски държави в НАТО. Много трудно, но бавно се откъсваме от зависимостите си от Москва. Това се опитвам да кажа. А това значи, че времето на Сараите свършва и заради това Ахмед Доган има такива главоболия.

Един технологично-политически въпрос: ще има ли, според Вас, втора ротация? Или Габриел ще успее да изпълни с хората на ГЕРБ-СДС парламентарния мандат до край?

– В разговора си с Кирил Петков, без да съм конституционалист, му споменах нещо много важно: Бойко и ГЕРБ няма как да получат мандат според нашата Конституция. Той е получил и е върнал мандата неизпълнен, така че реалният мандат е при втората политическа сила. Ако академик Денков си подаде оставката и тя бъде гласувана, мандатът остава при „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“.

Тоест – не отива при първата политическа сила?

– Не, не отива никъде, особено при ГЕРБ-СДС. Ако „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ върнат мандата, президентът ще го даде на третата политическа формация. Това е логиката на Конституцията. Този вариант сме го правили по времето на Филип Димитров, когато правителството му бе свалено. Така че Мария Габриел трябва да получи мандат от парламентарната група на ПП-ДБ, заедно с академик Денков да сформират кабинета, да отиде при президента и да му връчат новия състав на Министерския съвет, но… пак с мандата на ПП-ДБ. Това е единственият начин да се случи ротацията. Каквито и конституционалисти да обикалят, те тенденциозно лъжат народа. Бойко и ГЕРБ няма как повторно да получат мандата, защото, ако евентуално правителството на Мария Габриел не бъде одобрено от Народното събрание, президентът може да провали третия мандат и да обяви предсрочни избори, независимо от промените в Конституцията. Това е конституционната норма – първата ротация не е изчерпана, докато не свърши. Нали ме разбрахте?

– Разбрах Ви. Пожелавам Ви успех.