Промоциите за сметка на фалираната КТБ продължават

Вече измина близо десетилетие откакто през юли 2014 г. Корпоративна търговска банка бе поставена на колене и набързо обявена в несъстоятелност. Политико-икономическият абордаж, на който тази финансовата институция беше подложена, закономерно докара до просешка тояга стотици корпоративни клиенти на банката.

Част от най-апетитните активи на КТБ бяха разграбени, а ипотекираните имоти на изпадналите в несъстоятелност дружества започнаха да пълнят бюлетините на синдиците. С уточнението, че от година на година те става от евтини – по-евтини!

Такъв е случаят с “Пирин голф пропъртиз” ООД – собственик на близо 40-декаров терен в местността Камен бряг до Каварна, който на 17 януари за пореден път ще предложен за продан от синдика на несъстоятелното дружество Ванко Митев.

Тъй като „БАНКЕРЪ“ от години следи преразпределението на този тип фирмени активи, няма как да подминем поредната… мародерска (образно казано) обезценка, извършена според буквата на закона.

Според обявлението на синдика, 40-те декара на Камен бряг са обособени в два самостоятелни имота, чиято обща цена е 892 000 лева. Или…

някакви си 22.30 лв. за квадратен метър.

Цена, за която всеки инвеститор може само да мечтае.

Това не е първи опит за продажба на този имот, но досега подходящият купувач така и не се появи. Може би, защото „човекът“ търпеливо чака цената да стане поне наполовина от първоначалната им оценка.

В хронологичен порядък, цената на тази земя тръгва от приетите от съда по несъстоятелността 1.376 млн. лева. През април 2019 г. 40-те декара вече се предлагат за 1.070 милиона, през 2020 г. – за  900 000 лв., а днес за 892 000 лева.

Тъй като за част от читателите ни темата и проблемите около нея са непознати, налага се да припомним някои по-важни обстоятелства.

Ако се съди по съдържанието на първото съдебно решение (№ 35) на Софийския градски съд от 10 януари 2017 г., когато “Пирин голф пропъртиз” ООД е обявено за свръхзадлъжняло, то е

„висяло“ на фалираната КТБ с 5.238 млн. лева.

Делото е образувано по настояване на КТБ-синдиците през 2016 г. заради три кредита. Първият е отпуснат през 2007 г., а другите два – през 2011 година. До 25 юни 2014 г. дружеството е обслужвало най-редовно и трите си трите кредита, се казва в съдебния акт.

Или, казано по-просто – до месеца, в който банката беше превзета на абордаж, както и до април 2015 г., когато КТБ е обявена в несъстоятелност и квесторите са „подменени“ със синдици, около борчовете на “Пирин голф пропъртиз”  не е имало и грам проблем.

От лятото на 2015 г. историята се развива по печално известен и до болка познат сценарий: дълговете на „съответното“ дружество

стават незабавно изискуеми,

а това неминуемо води до неговия фалит.

Освен това, според споменатото съдебно решение ООД-то има дългове и към НАП – в размер на 2.814 млн. лв. – заради които Приходната агенция  е наложила възбрана на други фирмени имоти – в софийското село Бусманци.

Фирма “Пирин Голф Пропъртиз” е създадена на 30 септември 2005 г. като дружество с ограничена отговорност,  с капитал от 50 000 лв. (50 дяла по 1000 лв.), разпределен поравно (по 50%) между учредителите Анита Христова и Иван Кадийски.

Главното действащо лице – Иван Кадийски,  има участия в още няколко компании, които

също са ползвали солидно кредитиране от КТБ.

Най голямото от тях е “Биокемикъл БГ” АД, в което той е бил член на Съвета на директорите. Дружеството е създадено през 2010 г. с акционери Пайн кемикълс (50%) и “Пирин голф пропъртиз” (с 50 на сто). То също е обявено в несъстоятелност – пак по иск на синдиците на банката от 2016 г. – заради дълг от  над 17 млн. евро.

По данни на синдиците на КТБ, към 16 февруари 2017 г. непогасените задължения на “Биокемикъл БГ” АД и свързаните с него компании – „Кристал Химия Трейдинг – БГ” ЕООД, “Юлита 2002”, “Пайн Кемикълс” и “Пирин голф пропъртиз” – са били в общ размер на 41.56 млн. лева.

С думи прости,

милионните дългове ще си останат само в книжата на банката,

тъй като синдиците едва ли някога ще успеят да приберат обратно  и една десета от тях. По простата причина, че дори да бъдат продадени абсолютно всички активи на тези компании, цените им (като имоти) са пренебрежимо малки в сравнение с онова, което можеше да бъде спечелено от така щедро кредитираните проекти. Е, ако „някой“ не беше съсипал въпросните фирми и ги беше оставил да довършат започнатото…

Другото доказателство за предизвестената безизходица е фактът, че преди години запорираните от НАП земи на „Пирин голф пропъртиз” в Бусманци бяха разпродадени на смехотворни цени.

На 27 септември 2018 г. синдикът на “Пирин голф пропъртиз” – Митев, успя да изтъргува три имота – с обща площ от 8909 кв. м –

за едни нищо и никакви 430 000 лева.

А само 10 г. преди това, същите тези земи са били заложени в банката срещу кредит от… 1.2 млн. евро!

Купувач е “Дарос енерджи“ ООД, собственост на Росен Тодоров Илиев и Кирил Йорданов Илиев. По данни от Търговския регистър, основната дейност на фирмата е свързана с изготвяне на проекти в областта на енергетиката – вятърни и енергийни паркове, производство и продажба на електроенергия.

Информацията за новите собственици на имотите в Бусманци е доста любопитна. Оказва се, че

те са роднини на покойните Васил и Георги Илиеви,

босове на силовите борчески групировки „ВИС-1“ и „ВИС-2“.

За първи път връзката им с кюстендилския мафиотски клан излезе наяве покрай медийната шумотевица около собствеността на МВЕЦ “Кресна електрик”.

С други думи – нищо чудно и земите на Камен бряг да бъдат подготвяни за поредно енергийно начинание.

Нищо, че се намират в непосредствена близост до все още непроучен античен некропол и са… насред Защитена зона „Калиакра“. Която, ако все още някой не знае, е обитавана от стотици застрашени от изчезване растителни и животински видове и се намира „под ударите“ на десетина български закона, 7-8 европейски регламента и най-малко 5 международни конвенции.