Осман Октай: Пеевски поведе ДПС към пълна изолация, но Доган го разбра много късно

Г-н Октай, наистина ли в голямата политика всичко опира до две неща – власт и пари?

– Дори в геополитиката винаги става въпрос за власт и пари. Винаги. Това сме го казвали. Ето днес например има реакция покрай официалното честване на Богоявление – Пеевски много остро реагира като председател на парламентарната група…

– Да, призова министър Тагарев да се държи като мъж.

– Да, поиска да си подаде оставката. Настоя да му даде отчет и освен това заяви, че се нарушава Конституцията, че това било акт срещу националната сигурност. Но за какво всъщност става въпрос? Пеевски, като председател на парламентарната група, искаше да присъства на мероприятието до президента. Затова става въпрос. И понеже по всяка вероятност някой някъде е решил…

– Толкова ли изострена суета има този човек?

– Е как… Той всъщност заради това има такова поведение – да се държи така над министър-председателя академик Денков, над всички. И ако Ви прави впечатление, откакто той е много активен в парламента като едноличен председател на парламентарната група на ДПС от името на Доган, ми прави впечатление, че Бойко Борисов се е свил в някакъв ъгъл.

– То имаше една фраза от един запис – „Шиши дава, Шиши не дава“.

– За това става въпрос. Мисълта ми е, че това е скандалът сега в момента. И Доган, и неговият център са получили уверение, че чрез Пеевски много лесно могат да намерят тези 40 милиона и да потушат скандала. Но те няма откъде да ги намерят. Пеевски – една от причините – да ходи всеки ден на работа в парламента, а не, както преди, той постоянно отсъстваше, е, че трябва да получава заплата и пари отнякъде.

– Искате да кажете, че г-н Пеевски се издържа от своята депутатска заплата?

– Абсолютно.

– И никакви други доходи няма?

– Той е закопчан по Магнитски. И навсякъде, каквото е имал скрито, вече и приключило.

– Всяка банкова врата за него е затворена. Но то затова има подставени лица.  

– И подставените лица, и всичките фирми, които не бива да се заблуждаваме, че американските служби, преди да излязат с това решение за Магнитски и впоследствие не са стигнали до всички авоари – до Пандора, до различни офшорки. И когато осветят всички възможности около лицето, което е санкционирано по Магнитски, то един ден вече не може да се разплаща. Обикновено такива хора имат много външни издръжки и трябва да намерят много пари. И в един момент дори Васил Божков, който също е в списъка „Магнитски“, и той се върна от Дубай, защото свършиха парите и той трябва да намери начин как да се издържа. Така че това е Магнитски. И ако Вие, журналистите, проверите, ще видите, че той вече не иска да си получава дори от касата на парламента заплатата по банков път. И бъдете сигурни, че въпреки решението на финансовия министър всички заплати да се плащат по банков път, ще видите, че всеки месец Пеевски взима кеш от касата на парламента близо 12 000 лева. Та горе-долу ситуацията е такава. И в един момент Ахмед Доган започва да се изнервя. Какво се случва? Свалят Карадайъ и слагат Пеевски.

– Без негово съучастие ли е свален Карадайъ?– Това е едно от условията на Пеевски за финансовото покритие на вземанията на Доган. И впоследствие Карадайъ е отстранен. Пеевски е овластен.

– И обявен за феномен.

– Да, и други суперлативи от Доган, за да го овласти достатъчно сериозно, за да го улесни при намирането на тези средства – с натиск върху министъра на енергетиката, с натиск върху министър-председателя, с натиск върху други структури и с така наречени обръчи.

– Но 40 млн. лева не са кой знае каква сума за нашите задкулисни играчи…

– Но говорих с Иван Костов по телефона по тази тема, защото обикновено те ми звънят и искат мнение и той ми каза – поне аз, като финансист, мога да кажа, че не става номера като Божков да ходи да тегли от „Булбанк“ и да носи на Горанов. Ние сме в чакалнята на еврозоната. Всяка трансакция се следи. всяко излизане, всяко влизане на средства вече в България се следи – дори между банките.

– То между банките – да. Но има достатъчно пари в торби, в сакове, в чували. Видяхме ги и на магистралата.

– Но тези торби ги намериха при Арабаджиеви – там ставаше въпрос за десетки милиони, като правеха ревизии. И те ги прибраха. Имаше нападения в подобни офиси и те ги прибраха с разни прокурорски акции по времето на Гешев, но да не задълбаваме в темата… Изведнъж обаче Пеевски се затруднява да намери тези средства…

– Сериозно ли? Опъват му се 40 млн. лева?

– Междувременно „Булгаргаз“ завежда още едно дело – за още плащания. Предприятието не работи. И какво се случва към 15 декември? Изведнъж преобразуват собствеността на ТЕЦ „Варна“ от ООД в акционерно дружество. Обаче, за да не се мине Доган, ООД-то, на което той е 75% собственик, притежава 70% от акциите на акционерното дружество. Много е сложно да регистрираш акционерно дружество и акции особено на кризисна фирма – въпреки това на 15 декември в Агенцията по вписванията се вписва със силата на властта на Пеевски и други хора – се вписва акционерно дружество ТЕЦ „Варна“ с акционер 70% – Доган. По-скоро ООД, на което е собственик Доган.

– А то не е ли било по-изгодно за него да използва една такава ситуация и да се отърве от дълга си?

– Сега ще ви кажа къде е номерът и с какво го лъжат, за да печелят време. Те му казват: „Ахмед, по-лесно ще я продадем по този начин – регистрираме 850 000 акции – по 10 лева едната – т.е. 8.5 млн. лева. И ние тези акции по-лесно ще ги продадем, отколкото да ти продадем вземанията или да ти намерим пари.“Но изведнъж на 15 декември след регистрацията няма кой да купи акциите. И какво му казват на Доган? Пак повтарям – винаги става въпрос за бизнес и власт. Ние, като продадем твоите акции, 70% по 10 десет лева, това са 6 милиона в джоба ти кеш и се отърваваш от ТЕЦ „Варна“ и от тези вересии. Друг да му бере гайлето.        

– Да, при такава ситуация е по-добре да се разтовариш.

– И да – грабваш си 6 млн., като не отговаряш вече за вземанията на ТЕЦ „Варна“ и нямаш нищо общо със собствеността и така – други да се оправят. Обаче не могат да продадат акциите. И Ахмед започва да се изнервя и точно след нова година – вече изнервен – обявява съпредседателство с д-р Чакъров и тази седмица няма да се изненадаме, ако вече и парламентарната група има съпредседател – за партията формално вече е обявено, че ще има двама съпредседатели. Те официално не могат да са председатели на партията до провеждането на конгреса.

– Тоест до конгреса Карадайъ си е официалният лидер, но феноменът….

– Идваме на ключов въпрос и с това ще приключа. Защо на Ахмед му трябва съпредседател на неговия център – т.е. втори подпис от името на парламентарната група? Те приеха Конституцията – нали така? Това мнозинство – сега това мнозинство трябва да избере членове на регулаторите.

– Да, на регулаторите.

– Регулаторите са най-овластените власти в държавата за следващите минимум 5 до 7 години. Те такъв мандат имат – не само Висшият съдебен съвет, не само Инспекторатът, не само Конституционният съд, но и КЗК и други ключови органи.И изведнъж някой предупреждава Доган: „Ахмед, Ахмед, утре Пеевски ще вкара своите хора – къде ще останат нашите хора?. И през следващите 5-7 години Пеевски, вкарвайки хората от милиционерския център, ще те изолира. И дори да не е депутат през следващите години, той отново ще бъде всесилен – и с прокурори, и със съдии, с различни органи за управление.“И изведнъж на Ахмед му светва лампата и изведнъж решава, че ще поиска и втори подпис от името на парламентарната група – заради това му трябва Чакъров. За да може Чакъров да съгласува всяко име и всеки кандидат в тези регулатори, които ще бъдат предложени от името на парламентарната група на ДПС, с одобрението от  Сараите – и оттам да получава „ОК“, за да не би Пеевски да свърши някаква мръсотия, каквито ги е вършил зад гърба на Цветан Василев в КТБ.

– Това не значи ли, че ДПС практически в момента е разцепено на две? Това не са ли две половини?

– Аз неслучайно започнах с въведение. В цялата тази ситуация партията е от второ значение – въпросът е Доган как ще се спаси от тези финансови задължения. Това е цялата работа.

– Партията е най-топлият гръб.

– Да, партията си е партия – той там си контролира нещата.

– А ако партията междувременно рухне?

– Точно това е ключът след мероприятието, което се случи на 26 декември на „Тюркян чешма“ в Кърджали. Той изпрати там Делян Пеевски и неслучайно аз споменах моето интервю в Националното радио, където казах преди Коледа, че Ахмед ще има проблем със своите партньори либерали заради Пеевски – Магнитски и заради него ще изпадне в изолация. Ще изпадне в изолация и от Анкара пак заради Пеевски. И ще има и електорална щета – вътре в страната. И това вече той го видя на „Тюркян чешма“ на 26 декември. Какво видя той там? Най-голямата му грешка беше, че той прати там Пеевски. Трябваше той да отиде, след като беше обявил, че той се връща да управлява партията. Хората, които бяха там… Аз гледах лицата им…

Следва продължение…