Георги Гергов държи сградата на Пловдивския панаир

Варненци са на път да дръпнат „панаирния“ шалтер на Георги Гергов

Новият кмет на морската ни столица Варна Благомир Коцев прави опит да разчисти по някакъв начин безумието, сътворено от предшественика му Иван Портних. Точно така – става дума за печално известната фирма „Международен пловдивски панаир“ АД и „великодушното“ решение на Варненска община да подари акциите си на пловдивския олигарх Георги Гергов. Тоест – да го направи едноличен цар и господар на поредната „златна кокошка“.  

За тази схема, ощетяваща и държавата, и двете общини „БАНКЕРЪ“ съобщи преди близо три години в публикацията си „Неуморният приватизатор Гергов отново наточи нокти“.

Още тогава се опитахме да предупредим обществото за стройно структурираната схема на милионера-социалист и верен приятел на експрезидента Първанов и експремиера Борисов, чрез която да прилапа

останалите „чужди“ акции в Пловдивския панаир.

За целта хитрецът от село Маноле успя да оплете в мрежата си бившия варненски градоначалник и да го направи свой съучастник в далаверата. Номерът бе плосък – Гергов „щедро“  предложи на Варненската общинска управа да стане съдружник в собственото му инвестиционно дружество “Пълдин туринвест” АД. Естествено, този негов „жест“ си имаше и своята сериозна цена – апортиране на общинските акции от “Международен панаир Пловдив” АД (29%), предоставените от държавата на Варненската община през 2016 година.

Идеята тези акции да бъдат прехвърлени точно в “Пълдин туринвест” АД, съвсем не беше случайна, тъй като

това дружество е мажоритарен собственик на Панаира,

притежавайки над 50% от капитала му. Делът на Пловдивската община е 25%, но отдавна за никого не е тайна, че едноличният контрол е в ръцете на Гергов.

Така започна дългогодишната скандална сага, която премина през десетки съдебни дела и почти денонощно надлъгване, чиито етапи „БАНКЕРЪ“ внимателно проследи през годините.

Сега новият градоначалник на Варна обещава да направи всичко възможно

държавата да получи обратно акциите си

от Международния панаир в Пловдив. Според него това е единственият начин тя да запази управленските си възможности в дружеството.

Кметът Коцев обяви, че в момента има наложен запор върху

всички 16 314 400 поименни безналични акции,

притежавани от Община Варна и представляващи 29% от капитала на “Международен панаир Пловдив” АД. Основание за това е определението по съдебното дело, заведено от министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов след апортиране на варненските акции в “Пълдин туринвест”.

По принцип би трябвало да приветстваме този акт. В случая обаче той създава допълнителен проблем: докато не бъде вдигнат този запор, новите управляващи във Варна

няма как да върнат „панаирните“ акции на държавата.

Дори и да формират необходимото им мнозинство във Варненския общински съвет (поне 26 души на тяхна страна), което да гласува „съответното“ решение.

Може би тук му е мястото да припомним една любопитна подробност, която доста дълго остана пренебрегната от общественото мнение. При това – съвсем незаслужено!

На 27 април 2017 г. Изпълнителната комисия на ГЕРБ възлага на тогавашния варненски кмет Портних и на общинските съветници от партията

да обсъдят и да приемат решение за отказ

от дяловото участие в дружеството “Международен панаир Пловдив”.

И по-конкретно – варненци трябва да върнат дарените година по-рано от Министерството на икономиката дялове, съвсем безвъзмездно.

В изпълнение на партийната повеля, пет дни по-късно – на 2 май, общинските съветници на ГЕРБ и партньорите им в градския парламент приемат решение за връщане на акциите.

Въпросното решение е публикувано в сайта на общинския съвет (където може да бъде открито и в момента), а в него е записано дословно следното:

“Общински съвет – Варна, упълномощава и възлага на кмета на община Варна да сключи договор за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху 16 314 400 броя безналични акции, всяка от които с номинална стойност 1 лв., представляващи 29 на сто от капитала на “Международен панаир Пловдив” АД, с министъра на икономиката, както и да извърши всички други правни и фактически действия за прехвърляне на акциите”.

По-паметливите сигурно още помнят, че от докладна записка на самия кмет Портних, адресирана до Варненския общински съвет няколко месеца по-късно – на 15 октомври, става ясно, че

решението от 2 май 2017 г. не е било изпълнено,

а „усилието“ за прехвърляне на акциите не е било регистрирано в Централния депозитар.

Оказа се, че решението на варненци за прехвърляне на акциите е било оставено без отговор от Министерството на икономиката. Тоест – тогавашният министър Емил Караниколов и екипът му са го забутали някъде из чекмеджетата си и… акциите

така си и останали – собственост на община Варна.

Още тогава „БАНКЕРЪ“ повдигна пред компетентните органи въпроса, че дълбоката причина за тази немарливост трябва да бъде разследвана. Не за друго, а защото като нищо може да се окаже, че става дума за добре планиран и детайлно организиран хаос…

Сега новоизбраният Общински съвет на Варна трябва да формира мнозинство, което да настоява държавата да откупи подарените акции, вместо те отдавна да са подарени. Мисия, леко невъзможна, като се има предвид разпределението на квотите в 51-членния съвет: местна коалиция “Алтернативата” – 9 съветници, ГЕРБ и ПП-ДБ – по 8 представители, а “Възраждане” – 7 съветници.

Останалите 19  места са разпределени между 6 партии и коалиции, така че ситуацията – откъдето и да я погледне човек – си е сложна и деликатна. От екипа на кмета Коцев обаче са оптимисти и смятат, че необходимите гласове

за изпълнение на решението отпреди 7 години

ще бъдат събрани.

Тук е моментът да припомним, че преди дни икономическият министър Богданов обяви,  че до края на март държавата ще се опита да възстанови собствеността си върху варненските акции от Пловдивския панаир, макар и да стана много ясно по какъв начин смята да направи това.

Все пак нека не забравяме, че сложните мрежи, които Гергов умее да оплита и които от години са част от битието му на професионален приватизатор на държавни активи за жълти стотинки, далеч не са за подценяване. Да не говорим за

„гърба“ му по масонска ложа в съдебната система,

който нееднократно е опрощавал прегрешенията му в тази посока.

Хубаво е да припомним и още нещо.

В началото на май 2023 г. стана ясно, че Варненската апелативна прокуратура е постановила образуване на досъдебно производство срещу бившия варненски градоначалник Иван Портних за престъпление по служба, свързано с опита за скрита приватизация на Пловдивския панаир от бизнесмена Георги Гергов. Като конкретна причина за започване на разследването е посочено бездействието на Портних след решението на Варненския общински съвет от 2 май 2017 г. акциите от Пловдивския панаир да бъдат върнати на държавата.

Прекрасно, но защо вече почти една година никой нищо не казва за развитието на въпросното досъдебно производство? Какво – и тук ли мотането ще се проточи до оневиняване на Портних поради изтичане на абсолютната давност?