Хвърлиха в затвора съучастници на криптокралицата Ружа

Съучастници на българската криптокралица Ружа Игнатова влизат в затвора, след произнесени присъди от германски съд. Пет години зад решетките ще прекара 71-годишният Франк Р. , четири години небе в райе пък ще гледа съпругата му Манон Х. (50 г).

Съпрузите бяха осъдени от съда в Мюнстер, Германия. Според магистратите, двойката е измамила милиони клиенти, които са били ощетени със сума, приблизително равна на три милиарда евро. Присъдата е за това, че двамата са набрали 320 милиона евро от около 90 000 клиенти от цяла Европа за криптовалутата на Игнатова OneCoin.

Третият осъден е адвокат от Мюнхен, който прехвърлил части от тази сума към задгранични банкови сметки. Той получи две години и 9 месеца затвор.

Двамата съпрузи са действали като финансов център за глобалната измама с фиктивната криптовалута. 50-годишната Манон Х. и 71-годишният ѝ съпруг Франк Р. основали дружество в Гревен, Германия, за тези транзакции и сключили договор с Ружа Игнатова, организаторката на измамата. Българката с германски паспорт популяризира през 2014-1016 г. творението си OneCoin на пищни събития по света. След това криптокралицата се скри и в момента фигурира в списъците на ФБР като един от десетте най-издирвани престъпници.

Разплитането на схемата започва през 2016 г. след подаден сигнал от бланков клон на Sparkasse в германския град Щайнфурт в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Стотици транзакции на обща стойност 320 млн. евро в рамките само на няколко седмици предизвикали подозрение. Според прокуратурата двойката от Гревен е получила няколко милиона евро комисиона за минимум усилия.

Процесът в Мюнстер продължи общо три години. В рамките на 43 дни изслушвания съдът хвърли светлина върху измамата. Според пирамидалната схема са били продавани тъй наречените „образователни пакети”, осигуряващи на клиентите напълно безполезни акции в криптовалута. След това купувачите са били подвеждани да вярват, че могат да “добиват” валутата, и им е било представяно фиктивно увеличение на стойността, посочва още германското издание.

Твърди се, че обвиняемите не са били наясно с всички подробности за измамата с OneCoin. Съдът обаче е убеден, че е имало достатъчно признаци за това, че става въпрос за измама. Освен това съпрузите от Гревен не са имали необходимото разрешение за такива финансови операции.

Адвокатът от Мюнхен е обвинен, че е превел 20 милиона евро по сметки в чужбина с фалшиви данни. Защитата му се опита да го измъкне с твърдението, че обвиняемите винаги са смятали OneCoin за надеждна валута. И пледира за оправдателна присъда или лека условна присъда, но съдът отхвърли тезата й.

Дори и след постановените присъди е малка вероятността засегнатите лица да получат обезщетение. Дотук прокуратурата е успяла да осигури само 28 милиона от общо около три милиарда евро завлечени пар.

Създателката на финансовата пирамида OneCoin Ружа Игнатова изчезна през 2017 година и оттогава следите ѝ се губят. Предполага се, че се е укрила, след като е била предупредена, че е издирвана и може да бъде арестувана. Според една от версиите тя отдавна е мъртва, а според друга се намира в Дубай. Нищо от това досега не е доказано и цели 6 години след изчезването ѝ местонахождението на Игнатова остава неизвестно.