Телефонът на Алексей Петров или ходене по мъките на прокуратурата

Разследването на убийството на Алексей Петров, разстрелян на 16 август на пътеката за Витоша, близо до столичния квартал “Драгалевци”, изглежда е стигнало до под крушата. За това съдим по абсурдното признание на градския прокурор Илиана Кирилова, че експертиза на мобилния телефон на бизнесмена може да евентуално да изясни мотива за покушението.

На практика изявлението на градския прокурор означава и… самопризнание, че експертизите на всички останали улики, показанията на свидетелите, анализите на бизнеса на Петров и контрагентите му, стенограмата на личния му живот и навиците му през последните години не са довели разследващите до никакви разкрития. Другият вариант е разследването да не е проведено в пълнотата и мащабите, каквито се предполагат за всяко подобно престъпление.

България е потърсила помощ от ФБР за телефона на Алексей Петров, това заяви Кирилова на брифинг пред медиите. “Експертиза на телефона му трябва да внесе яснота за евентуалния мотив за стрелбата срещу него.

Телефонът не може да бъде отключен и разкодиран.

Това го разбрахме в края на октомври и започнахме да търсим такива вещи лица, които могат да ни помогнат. България не разполага с такава техника, която да може да отваря подобен телефон. Потърсили сме помощ от ФБР. Самите те потвърдиха, че телефон с изключена батерия и такъв, за който ние говорим, трудно може да бъде разкодиран, но по всяка вероятност службите ще ни помогнат, защото разполагат с такава техника”, разкри тя.

Като оставим настрана подозрението, че с обичайните прийоми на разследване прокуратурата не е постигнала напредък, призоваването на чужди служби за помощ е логично. Но и изключително деликатно, що се отнася до естеството на исканата помощ. А тя се изразява само в едно – пробиване на защитата за сигурност на информацията на мобилен телефон от висок клас, какъвто Алексей Петров като експерт по криптиране на данни очевидно е притежавал.

За градския прокурор Кирилова

вече няма значение каква работа

биха могли да свършат подчинените й по казуса. Оттук нататък ФБР държи ключа към разследването, и ако помогне – добре. Ако не успее да направи нещо – пак добре, защото все пак става въпрос за ФБР, светая светих на разследванията, Меката на експертизата…

Деликатна е ситуацията, в която – ако наистина е поискана помощ от ФБР- бюрото е поставено във връзка с казуса с телефона на Петров. Първо, самото ФБР се озова в небрано лозе, разследвайки две масови убийства през 2015-а и 2019-а година в САЩ.

Едното е дело на Саид Фарук в дом за хора с увреждания в Сан Бернардино през декември,

при което бяха разстреляни 14 и ранени 21 души.

Второто е атаката на Мохамед аш Шамрани – служител на военновъздушните сили на Саудитска Арабия – във военната база Пенсакола (Флорида), при която бяха разстреляни трима и ранени осем души. Нападателят е бил в американската база за обучение в рамките на дългогодишна тренировъчна програма на ВМС, в която участват съюзници на САЩ.

И в двата случая

разследването стига до декодиране на телефоните

на извършителите и удря на камък. Първо – заради липсата на достъп до технологията на компанията-производител, и второ – което е много по-важно – заради законовите ограничения.

След случая в Сан Бернардино, ФБР поиска съдът да принуди компанията Apple да отключи “iPhone 5c” на Фарук. През март 2016 г. обаче съдът в Ню Йорк заявява, че няма как да удовлетвори подобно искане. Според съдия Джеймс Оренщайн,

правителството не може да принуди компанията

да действа срещу собствените си интереси.

Казусът стигна чак до Конгреса на САЩ, където Apple и ФБР трябваше да аргументите си. Технологичният гигант категорично отказваше да изпълни исканията на разследващите под претекст, че подобно действие би подложило на риск сигурността на потребителите.

За утеха на градския прокурор Илиана Кирилова трябва да отбележим, че месец по-късно директорът на ФБР Джеймс Коуми се похвали, че бюрото е купило от външна фирма софтуер, с който да отключи телефона на стрелеца от Сан Бернардино.

“Съдебният спор между правителството и Apple за телефона от Сан Бернардино приключи, защото правителството успя да закупи от трета страна начин да проникне във въпросния телефон, 5C с операционна система iOS9”, обясни Коуми. Той обаче разкри, че

закупеният софтуер работи само върху ограничен набор модели,

без 5S и по-новите попълнения в гамата на Apple. 

Разследване на авторитетния The Washington Post по темата разкри, че ФБР се е изръсило за инструмента за отключването на софтуера на iPhone с 900 000 долара. Според изданието името на компанията-продавач е Azimuth, която е създала начин за хакване на технологията за криптиране в iOS.

Според експерти, разследващите са имали право само на 10 грешни пароли и PIN-кодове,

преди софтуера на Apple да изтрие съдържанието в устройството.

От разследването на изданието става ясно, че все пак експертите на Azimuth са открили бъг в софтуера на Apple, чрез който е изработена финалната версия на хакващия код “Condor”, позволяващ пълен контрол над процеса на iPhone. Компанията направила тестове с дузина iPhone 5C модели, след което показала своята разработка на ФБР и получила възнаграждение от 900 000 долара. Важно е обаче уточнението, че според Azimuth “Condor” не може да се приложи масово на всички версии на iPhone.

По подобен сценарий се разигра и казуса с разследването на стрелбата в Пенсакола през декември 2019 година. ФБР отново изиска от Apple да отключи два “айфона”,

компанията отказа, а бюрото използва хакерски инструменти

за достъп до iPhone 11 Pro Max. ФБР не потвърди, че устройството е било хакнато.

Натискът върху Apple да разкодира смартфоните си продължи, а президентът на САЩ тогава Доналд Тръмп призова компанията да се намеси и да помогне на органите на реда да извлекат данни от устройства, участващи в криминални разследвания.

Единственото, което разследващите убийството на Алексей Петров знаят със сигурност, е какъв смартфон е използвал той. Дали след като експертите на нашенската прокуратура не са успели да го пробият, ФБР ще изпълни апела за помощ, един господ знае. По-скоро няма, защото това ще е прецедент, що се отнася до ограниченията в дейността на бюрото извън територията на САЩ. Да не говорим, че от 2016 г. много неща се промениха, включително и мерките за защита на сигурността на данните и информацията на производителите на смартфони.