На изпроводяк, бившият кмет на Приморско „минира“ проект за 10 млн. лева

Нелицеприятните информации, свързани с това какви са ги вършили предишните градоначалници, започват да излизат на бял свят. Както винаги се случва след кметски избори и смяна на караула във властта, доскорошното потискано мълчание избива и истината започва да си пробива път.

Такъв е случаят с отпуснатите през миналата есен 10 млн. лв. държавни пари за изграждането на очакваната от близо три десетилетия крайбрежна алея в Китен, която има опасност така и да си остане на хартия.

Според местните, причината за това е скандалния саботаж, който бившия вече кмет на Приморско – Димитър Германов, успял да спретне преди да опразни кабинета си.

Всъщност, става дума за най-обикновен донос, спретнат под формата на „писмо“ до дружеството по геозащита към Министерството на регионалното развитие и благоустройство, с което настоява строителните дейности по укрепването на северния скат и преобразуването му в крайбрежна алея за разходки да бъдат преустановени. Аргументът му е железен (уж): малка част от крайбрежието

може би попада в защитена природна зона.

Според запознати със случая, с това си писмо бившият кмет на Приморско буквално е шашнал регионалния министър Андрей Цеков. Но не защото той е такъв лаик, че чак сега е прогледнал за какво става дума, а защото доносът наистина шокира – както с правната си несъстоятелност, така и с двуличието на автора му. Само преди две години кметът Германов е бил сериозно ангажиран с придвижването на документите по проекта, подготвен от кмета на кметство Китен Николай Марков и екипа му.

Става въпрос за откровен саботаж от страна на бившия кмет на Приморско, и то на финала на изграждането на крайбрежната алея в Китен, която е чакана десетилетия наред не само от жителите на града, но и от десетките хиляди туристи. За да защити частния интерес на един милионер, с когото не крие дългогодишното си близко приятелство, Германов прави опит да хвърли на вятъра 10 милиона лева държавни пари и да спре развитието на градчето като предпочитана туристическа дестинация“, алармират гражданите на Китен, възмутени от наглостта на доскорошния си общински градоначалник. И съвсем резонно поставят въпроса

„Дали този ход на Германов е чак толкоз случаен?“

От години в региона се говори за близките отношения между казанлъшкият бизнесмен Георги Попов – собственик на фирмата за производство на диамантени инструменти и машини за шлайфане – „Суперабразив“ ЕООД, и бившия кмет на Приморско.

Тук е моментът да припомним как преди време Германов изведнъж се оказа лично ангажиран с придвижването на документите на Попов за изграждането на къща до брега на морето. Затваряйки си очите, естествено, пред всички жалби, постъпили в общината от възмутени жители на Китен.

В Приморско си спомнят също, че тогава кметът на Китен Николай Марков направил неуспешен опит да се противопостави на начинанието, но Германов го отрязал с аргументирано становище, че

строителството на морската хасиенда  е съвсем законно,

защото имотът е частен и попада в строителните граници на града, т.е. е изцяло в урбанизирана територия.

И тъй като крайбрежният имот на Попов вече е факт, нищо че според запознати дори е вкопан в скалите, на бял свят се появява… магистралният днес проблем: скандалната днес крайбрежна алея, чието изграждане вече е започнало, по проект трябва да мине… точно през имота на Георги Попов, заради чието уреждане градоначалникът Германов вече е изразходвал толкоз сили и енергия. Факт, който е принудил адвокатите на казанлъшкия бизнесмен от няколко месеца да търсят всевъзможни вратички в закона и да спрат брегоукрепването в района. Тоест –

да отклонят крайбрежната алея от имота на Попов,

запазвайки рахатлъка му на всяка цена.

Казано накратко, в момента се правят всевъзможни опити алеята да бъде отклонена така, че да заобикаля отдалеч имота на баровеца. За предпочитане е в посока вътрешността на милата ни татковина, защото ако е към морето, Попов ще се прости и с възможността да използва безнаказано и… незаконния си плаващ кей.

Според специалисти от отдел „Геозащита“ към Регионалното министерство става въпрос за

нагъл опит на частно лице да обсеби част от бреговата ивица

с активното… обслужване, да речем, на бившия кмет на Община Приморско. Едва ли обаче в министерството някой ще си позволи лукса да обърне внимание на този сигнал, най-вече – заради правната му несъстоятелност. А и заради още нещо, разбира се – още през есента на 2022 г. държавните институции са одобрили всички строителни процедури, свързани с изграждането на алеята, така че връщане назад не би трябвало да има.