Бомбените заплахи в училищата са подадени от чужбина

„В началото на седмицата станахме свидетели на множество сигнали за импровизирани заплахи за поставени бомби в училищата на територията на страната. Тези сигнали, за щастие, се оказаха недействителни. Знаем източника, мястото и работим с чуждите партньори. Тези сигнали не са изпратени от България“. 

Това заяви главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев пред bTV. Той подчерта, че не се открива връзка с руски хакерски атаки. Според него е важно, когато се получи подобен сигнал за бомба в училище, да не се създава паника, когато хората се извеждат.

Коцев бе категоричен, че няма заплаха за националната сигурност на страната. Той обясни, че във вторник се е провело заседание на Съвета по сигурност към Министерския съвет, което се съпредседателства от премиера. На заседанието са били изслушани доклади на службите. Той поясни, че са оценили всички рискове в международен аспект и ситуацията в у нас.

В отговор на въпрос за подготовката на изборите, които ще се състоят на 29 октомври, главният секретар на МВР подчерта, че ще създадат всички условия, за да могат гражданите да упражнят правото си на вот и че органите на реда ще противодействат активно на изборните нарушения.

Коцев добави, че към днешна дата са установени всички рискови секции и всички лица, които влияят на изборния процес. Той добави, че и колегите му извършват проверка на всеки сигнал.

Комисар Коцев съобщи, че има регистрирани 467 сигнала за изборни нарушения срещу 154 през 2019 година. Най-много сигнали за нарушения са подадени на територията на област Бургас, следва Варна, след това София. Към момента са образувани 73 броя досъдебни производства.

Относно мигрантския натиск, който се очаква заради конфликта на територията на Ивицата Газа, Коцев заяви, че за момента той е относително локален. По думите му, ако конфликтът се разрасне и развие в Близкия Изток, едва тогава можем да очакваме засилен мигрантски натиск.

Живко Коцев коментира и състоянието на жената, която бе простреляна при убийството на бизнесмена Алексей Петров. Той съобщи, че тя се възстановява, оказана е и психологическа помощ и тя вече е разпитана няколко пъти. Той обясни, че е дала достатъчно данни за описанието на извършителя и за неговото поведение по време на стрелбата.

На въпрос къде е извършителят, главният секретар заяви, че предположенията са много – възможно е да е у нас, но е възможно и да е напуснал България. Живко Коцев бе категоричен, че убийството на Алексей Петров е предумишлено и много добре организирано. Секретарят добави, че убитият е бил с много сериозен бекграунд и в момента продължават да се изследват различни етапи от неговия живот.

Коцев коментира и атентата срещу бившия главен прокурор Иван Гешев. Заяви, че се работи активно с прокуратурата и с „Европол“, но отказа да даде повече информация.