Съдебните дела срещу Тръмп – опит за отстраняване на политически опонент? *

Деси Иванова

„Настроен съм много положително. Изобщо не се трогвам, защото се боря за страната; боря се за хората“, заяви 45-ят президент на САЩ Доналд Тръмп по повод повдигнатите срещу него 91 обвинения в четири съдебни производства. Изказването е направено на 14 септември 2023 г. в подкаста на Мегин Кели – The Megyn Kelly Show.

Бившият държавен глава не за първи път изразява твърдото си становище, че не се страхува от възможността да влезе в затвора с ефективна присъда. Пред Кели той посочи, че продължава да заема доминираща позиция в социологическите проучвания като кандидат за президент на републиканците и че не се притеснява, че евентуалната присъда ще повлияе на шансовете му да спечели изборите през 2024 година.

Делата срещу Доналд Тръмп

Срещу Доналд Тръмп има заведени четири съдебни дела с общо 91 обвинения. По всяко от тях той пледира невинен. Тръмп е първият президент на САЩ, обвинен в престъпление, затова делата са невиждани в историята на страната.

Две от делата са федерални, като обвинителният акт по първото беше издаден на 9 юни 2023 г. в щата Флорида, за предполагаема злоупотреба с класифицирани документи в резиденцията му Мар-а-Лаго (включително незаконно задържане на информация за националната отбрана) и възпрепятстване на разследване и лъжа пред правителството. Заседание е насрочено за 20 май 2024 година.

Обвиненията по второто дело бяха повдигнати на 1 август 2023 г. в столицата Вашингтон, за предполагаем заговор за измама на САЩ, за възпрепятстване сертифицирането на гласовете в полза на Джо Байдън на 6 януари 2021 г. и срещу правото на гражданите да гласуват. Заседанието е насрочено за 4 март 2024 г. Тази дата е в навечерието на „супер вторника“, когато в над десет щата ще се проведат първични избори на републиканците. Съдията по делото Таня Чуткан отхвърли аргументите на защитата, че процесът може да попречи на гласуването и заяви, че бившият президент, като всеки друг американец, трябва да се съобразява със съда и че кариерните му планове са без значение.

Бизнесменът-политик е подсъдим и по две щатски дела.

Първото е в Ню Йорк, където на 30 март 2023 г. голямо жури гласува Тръмп да бъде обвинен за фалшифициране на парични преводи през 2016 г., свързани със споразумение за неразкриване на информация с порно актрисата Сторми Даниелс. Делото е насрочено за 25 март 2024 г.

На 14 август 2023 г. в окръг Фултън, щата Джорджия, срещу Тръмп и още 18 души бяха повдигнати 41 обвинения: опит за оспорване резултатите от президентските избори в щата през 2020 г., нарушение на Закона за рекет и корупция (RICO), подтикване държавен служител към нарушаване на клетва, заговор за извършване на фалшификация от първа степен и заговор за подаване на фалшиви документи. Датата на заседанието все още не е оповестена.

Тръмп многократно подчерта факта, че поне двама от прокурорите по повдигнатите срещу него обвинения са привърженици на демократите. Какъвто е окръжният прокурор на Манхатън, Алвин Браг, по процеса в Ню Йорк. По думите на Рон Десантис, губернатор на щата Флорида, Браг е подкрепян от милиардера и мегаспонсор на Демократическата партия, Джордж Сорос.

От предизборния щаб на Тръмп публикуваха обширно изявление, в което се твърди, че обвиненията във Фултън, Джорджия са политически мотивирана атака, предприета от окръжния прокурор Фани Уилис.

Изявлението определя прокурорката като „активист на демократите“. Според същия документ, Уилис се хвалила пред левите медии за усилията си да свали Тръмп и събрала средства за кампанията си, като тръбяла в социалните мрежи разследването си срещу него.

Окръжният съдия по процеса във Вашингтон, Таня Чуткан, е назначена от Барак Обама.

Според Тръмп, делата са координирани с Министерство на правосъдието на президента Джо Байдън. Бившият държавен лидер заяви в интервюто с Мегин Кели, че това са обвинителни актове на Байдън, че Байдън е изключително некомпетентен и че не е достатъчно умен, за да направи такова нещо сам. Това са фашистите около президента Байдън, обобщи Тръмп.

„Щабът на корумпирания Джо Байдън повдигна толкова много обвинения и дела срещу мен, че републиканците вече мислят какво ще правим с Байдън и комунистите, когато дойде нашият ред“, написа президентът Тръмп на 4 септември в своята платформа Truth Social.

„Въведоха напълно нов начин на мислене, типичен за Бананова република. Толкова евтино и долно, но точно там е Америка в момента. Внимавайте какво си пожелавате!“

Семейство Клинтън се разминават безнаказано

Бившият президент твърди, че в случая с делото с класифицираните документи, заведено от специалния прокурор на Министерството на правосъдието Джак Смит, става дума за „фалшиво престъпление“. То е най-напредналото до момента. В него, Тръмп и двама негови служители са обвинени в 37 нарушения, включително незаконно задържане на информация за националната отбрана, възпрепятстване на разследване и лъжливи изявления пред правителството.

Тръмп обаче се аргументира със Закона за президентските архиви от 1978 г., който според него му дава право да решава кои държавни архиви може да съхранява. Той цитира подобен случай с аудиозаписи, които бившият президент Бил Клинтън е съхранявал в чекмедже за чорапи. Записите били направени по време на мандата на Клинтън, но когато през 2012 г. консервативната фондация Judicial Watch, която се бори за отчетност и почтеност в закона и политиката, се опита да заведе дело, за да получи достъп до тях, Клинтън обяви, че записите са лични и съдът застана на негова страна.

Назначената от президента Обама съдийка Ейми Бърман Джаксън постанови, че 42-ият президент, а не съдът, има правомощието да решава кои записи са лични и кои – президентски.

Друг пример – заради който Тръмп неведнъж е заявявал, че е жертва на пристрастна правосъдна система, позволяваща демократите да се измъкват безнаказано – е този с имейлите на Хилъри Клинтън.

По време на поста си като държавен секретар на САЩ, Хилъри е използвала частен сървър за служебната си електронна поща. След като получава призовка от Конгреса на САЩ във връзка с разследването по случая, тя физически унищожава мобилните си телефони и десетки хиляди правителствени мейли. Въпреки това бившият директор на ФБР Джеймс Коми заключи, че нито един разумен прокурор не би повдигнал обвинения срещу нея.

Тръмп окачестви постъпката на Хилъри като върховна небрежност, заради която хакери биха могли да достъпят правителствени документи; също „престъпление“, тъй като е неправилно съхраняване на секретни данни.

По този повод в интервюто си с Мегин Кели републиканският лидер възмутено коментира, че в САЩ има „двоен стандарт“ в правосъдната система.

14-ата поправка

Въпреки четирите съдебни дела, евентуална присъда и дори затвор няма да дисквалифицират Тръмп от втори мандат в Белия дом.

Изглежда това е причината от Демократическата партия да се опитват да му приложат 14-ата поправка от Конституцията на САЩ. Тя би могла да отстрани републиканеца от изборната надпревара за президент през 2024 г.

Раздел 3 от 14-ата поправка, приета след Гражданската война, забранява на американски граждани да заемат държавен пост, ако са участвали във „въстание или бунт“ срещу Съединените щати или са „предоставили помощ или подкрепа на враговете“.

В тази връзка конгресмен Адам Шиф (демократ от щата Калифорния) призова Върховния съд на САЩ да вземе окончателно решение. В интервю за MSNBC той настоя, че 14-ата поправка предоставя „валиден аргумент“ срещу президента Тръмп, защото „законът не изисква той да бъде осъден за бунт, достатъчно е само да е участвал в такива действия“.

В интервю за Fox News бившият прокурор Сол Уайзенбърг нарече „лицемерни“ опитите на демократите да използват 14-ата поправка, за да блокират президентската кандидатура на Тръмп през 2024 г.

Превес в социологическите проучвания

До момента социологическите проучвания сочат, че многобройните обвинения срещу 45-я президент увеличават неговата популярност и подкрепата към него, особено сред републиканските гласоподаватели.

По данни на медията Real Clear Politics, бившият президент има убедителна преднина пред основните кандидати на Републиканската партия с 56.1%. На второ място с 13% е губернаторът на Флорида Рон Десантис.

Друга анкета на Harvard CAPS/Harris от 16 септември 2023 г. сочи, че президентът Тръмп е получил 44% подкрепа, изпреварвайки президента Джо Байдън с 4%, в хипотетична надпревара.

Според същото допитване 45-ят президент води като кандидат на Републиканската партия с 57% подкрепа. Десантис е на второ място с 10%, а биотехнологичният предприемач Вивек Рамасвами – на трето място с 8%.

Заповед за мълчание

Специалният прокурор Джак Смит, водещ разследването с класифицираните документи и разследването на предполагаемите усилия на Тръмп да отмени изборните резултати от 2020 г., поиска на 15 септември 2023 г. от съдия Таня Чуткан, срещу Тръмп да бъде издадена заповед за мълчание (gag order). Заповедта има за цел да ограничи правото на бившия президент да говори относно федералното дело за оспорване резултатите от изборите през 2020 г.

Същия ден Тръмп осъди действията на Смит като атака срещу него и срещу Първата поправка в Конституцията на САЩ относно свободата на словото. И написа в Truth Social:

„Водя кампания за президент срещу некомпетентен човек, който ИЗПОЛЗВА КАТО ОРЪЖИЕ Министерството на правосъдието и ФБР, с цел да преследва политически опонент, а не ми е позволено да КОМЕНТИРАМ? Те издават информация, лъжат, разследват, а не ми позволяват да ГОВОРЯ?“

_____________

* Деси Иванова е разследващ журналист и коментатор по политически и социални теми в американското общество. Любител поет, пътешественик. Текстът е публикуван в независимия сайт „Новетика“.