Протестиращите надзиратели изпратиха сигнал до Еврокомисията

Над 200 служители на затворите от цялата страна протестираха над два часа пред сградата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ в София. Надзирателите и техните колеги от Ловеч, Белене, Бургас, София, Плевен, Стара Загора, Кърджали, Сливен и Бобовдол поискаха среща с правосъдния министър Атанас Славов, а също така и оставката на шефа на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) главен комисар Ивайло Йорданов.

Председателят на УС на СФСМВР Валентин Попов също бе на място, за да покаже и солидарността на полицейския синдикат към Синдиката на служителите на затворите.

Конкретният повод за недоволството бе уволнението на младши инспектор Емил Велков, който оглави протеста на служителите на Софийския затвор в началото на май. Според колегите му той е отстранен, защото се е осмелил да защити трудовите им права и графика на работа.

Недоволството на синдикалистите е провокирано също от непрофесионалното управление на дирекцията и невъзможността да предложи адекватни решения на проблеми, засягащи пряко професионални и трудови права на служителите. Синдикатите са изпратили сигнали до Европейската комисия във връзка с исканията си.

Надзирателите и служителите на местата лишаване от свобода са категорични, че са наложени наказания и уволнения на синдикални лидери и членове за тяхното мирно упражняване на правото на сдружаване и правото на протест. Според тях проблемът не е от днес и не пропуснаха да освиркат и бившия правосъден министър Крум Зарков.