Група за трафик на нелегални мигранти бе разбита при спецакция

Разбита е организирана престъпна група за трафик на нелегални мигранти, обявиха от прокуратурата и МВР днес. Разследването по случая се провежда от служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), стана ясно на брифинга.

Специализираната полицейска операция под надзора на Софийска градска прокуратура е проведена вчера, 3 октомври. В нея са участвали антимафиоти и представители на Европол. По време на операцията групата е неутрализирана и са задържани множество лица, уточниха от прокуратурата.

За пет от задържаните има достатъчно доказателства да бъдат привлечени в качеството на обвиняеми за участие в организирана престъпна група за трафик на мигранти. Тя е създадена с користна цел, като един от обвиняемите е ръководител, а другите четирима са участници. Групата е действала в рамките на близо две години от началото на 2022 година, като в нея участват предимно криминално проявени лица. Двама от участниците вече са осъждани за трафик на мигранти. Спрямо всички обвиняеми е взета мярка задържане за 72 часа.

Дейността им е била еднотипна – превозвали са мигрантите от границата с Турция до границата със Сърбия. За целта са използвали взети под наем автомобили, чиито документи са иззети по време на акцията.

Превозвани са средно между 10 и 30 души, тарифите са били между 1000 и 3000 евро на човек, заяви Калин Литов – заместник-директор на ГДБОП.  „Престъпната дейност започва и бива завършена на териториите на чужди държави. Затова е работено с Европол“, обясни Литов.