Върховна касационна прокуратура

Звеното за борба с изборните престъпления с първо заседание

Националното междуведомствено звено за противодействие на изборни престъпления се събра на първото си заседание, съобщиха от прокуратурата.

В съвещанието участваха МВР и ДАНС, председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова и членове на комисията.

Заседанието бе ръководено от заместник главния прокурор Мария Павлова, а в него участваха още главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев, представители на ръководството на ДАНС и др.

Обсъдени бяха мерки за противодействие на престъпления, свързани с предстоящите избори за общински съветници и кметове, както и начините да се синхронизират действията на институциите за гарантиране на политическите права на гражданите.

Националното междуведомствено звено функционира от деня на откриване на предизборната кампания. Създадена е организация за координиране на действията на правоохранителните органи и за своевременна реакция на сигнали, свързани с нарушения на изборния процес, е посочено на работното съвещание.

По повод предстоящите избори за общински съветници и кметове, преди няколко дни министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че във ведомството е създадена организация за недопускане на изборни престъпления в няколко направления.