ГКПП "Капитан Андреево"

Митничари хванаха контрабандна валута за над 1 млн.лева

Митническите служители от „Капитан Андреево“ откриха недекларирана валута с левова равностойност 1 297 517 лева при три проверки на превозни средства, излизащи от страната.

Най-голямото количество валута е открито при проверка на лек автомобил, който пристига на пункта на 27.09.2023 година. Превозното средство, управлявано от мъж с двойно гражданство- българско и турско, пътувал сам от България за Турция.

По метода „анализ на риска“ колата е селектирана за щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура. При последвалата физическа проверка се установява, че газовата бутилка в багажното отделение е пригодена за тайник, в който са укрити пакети с еврови банкноти. Общото количество на откритата недекларирана валута е 522 710 евро с левова равностойност 1 022 331 лева

Ден по- рано на 26.09.2023 г. на пункта пристига товарен автомобил с турска регистрация, превозващ стока от Великобритания през България за Турция. Водачът – турски гражданин заявява, че не пренася акцизни стоки, благородни метали и изделия с тях, както и парични средства в левове и друга валута. При извършената щателна митническа проверка след демонтиране на тапицерията в задната част на шофьорската кабина инспекторите откриват 83 410 британски лири с левова равностойност 187 468 лева.

По случаите са образувани бързи производства от разследващи митнически инспектори под надзора на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград.

Третият случай на открита недекларирана валута е при друга проверка на автобус, който пристига на пункта на 22.09.2023 г. в 07:10 часа с водач – турски гражданин. В превозното средство пътували втори шофьор, стюард и 12 пътници. Всички те декларирали пред митническите служители, че пренасят единствено личен багаж. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка.

В хода на контролните действия, под шофьорската седалка, е открит полиетиленов плик, обвит с прозрачно тиксо, съдържащ 1016 банкноти в купюри по 200, 100, 50, 10 и 5 евро. Намерената недекларирана валута е общо 44 850 евро с левова равностойност 87 718 лева. Установено е, че валутата е на стюарда. На нарушителя К.А на 34 години – турски гражданин, е съставен акт по Валутния закон.