китай китайски шпиони шпионаж

Лондонският съд остави петимата българи в ареста

Уестминстърският съд в Лондон остави в ареста петимата нашенци, обвинени в шпионаж в полза на Русия. Те не се явиха в съд, тъй като наблюдаваха заседанието чрез видеовръзка. Единствените думи от тях бяха в потвърждение на имената и датите им на раждане.

Петимата са обвинени в „заговор за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на врага с цел, накърняваща безопасността и интересите на държавата“. Твърди се, че предполагаемите престъпления са извършени между 30 август 2020 г. и 8 февруари миналата година.

Заместник-главният магистрат Тан Икрам остави петимата в ареста до следващо изслушване по делото в съда в Олд Бейли на 13 октомври. Обвиняемите са Орлин Русев (45 г.), Бисер Джамбазов (42 г.), Катрин Иванова (32 г.), Иван Стоянов (31 г.), и Ваня Габерова (29 г.). Те бяха арестувани от през февруари по Закона за държавните тайни, като Русев, Джамбазов и Иванова са обвинени и в притежание на фалшиви документи за самоличност с неправомерни намерения.

Описвайки обвиненията, прокурорът Катрин Селби каза, че „оперативният център в тази страна за престъплението шпионаж“ е собственост на г-н Русев. Домашният му адрес е вече затворена крайбрежна къща за гости в Грейт Ярмут.

Смята се, че Орлин Русев е организирал и управлявал шпионските операции на клетката от Обединеното кралство. Твърди се, че подобни операции са се провеждали във Великобритания и Европа.

Петимата души са обвинени, че са участвали в заговор с лице, известно като Ян Марсалек. Той не е обвинен по делото, но според обвинението Русев е получил задача от него в чужбина.

През юли 2023 г. Марсалек се е свързал със съд в Мюнхен чрез своя адвокат. Окръжният съд в Мюнхен е получил писмо, написано от адвоката на Марсалек, заяви говорител на институцията тогава, отказвайки да коментира подробности. Твърди се, че Марсалек е използвал кореспонденцията, за да отхвърли обвиненията срещу него, като посочил един от ключовите свидетели в продължаващия процес за измама, че е излъгал в показанията си.

Работата на Марсалек в Wirecard бе централната тема на процеса в Мюнхен, тъй като бившият главен изпълнителен директор на Wirecard Маркус Браун и останалите обвиняеми се опитаха да хвърлят вината върху бившия си колега. Предполага се, че Марсалек и други са създали сложна система за насочване на пари от Wirecard към собствените си джобове. Браун свидетелства в съда, че Марсалек е отговорен за отдела, който се занимава с така наречения бизнес със споразумения с трети страни.

Марсалек се присъединява към Wirecard през 2000 г. като мениджър на ИТ проекти и бързо привлече вниманието на Браун, който е родом от Виена. След като Браун се издигна до най-високия пост, Марсалек беше натоварен със задачата да поддържа глобалния бизнес на Wirecard в движение и да го разширява.

Връзката между Марсалек и Русев е заради предоставеното от компанията на Русев оборудване за наблюдение. Според доклад на независимото разследващо издание Dossier Center, Русев е предоставил на Марсалек оборудване, способно да изчислява местоположението и връзките на телефонните абонати. В схемата е замесен руски гражданин.