В МВР е създаден оперативен щаб за контрол на местния вот

По повод предстоящите избори за общински съветници и кметове, в Министерството на вътрешните работи (МВР) е създадена организация за недопускане на изборни престъпления в няколко направления. Това обяви по време на изслушване в парламента министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той обясни, че на първо място е създаден оперативен щаб, с ръководител – главният секретар на министерството. Стоянов добави, че сред основните дейности на щаба са три основни задачи. Първата е свързана с оперативното ръководство на дейността по противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите, опазването на обществения ред и осигуряването на пожарната безопасност в периода на изборите. Втората – с осигуряване на информационния обмен между структурите на ведомството. Третата – предполага координация с държавите институции.

Министърът коментира още, че е изготвен план с конкретни отговорни структури на министерството и срокове за изпълнение. По думите му планът координира дейността на структурите на МВР и взаимодействието с компетентните държавни органи за недопускане, предотвратяване и разкриване на изборни престъпления.