Издирват изчезнал хеликоптер над Сатовча и Гърмен

По последна информация вертолет „Кугар“ е излетял от авиобаза „Крумово“ в 14.01 часа. Той има за задача да участва в издирвателната операция по търсене и спасяване на пилот на частен хеликоптер, изчезнал край село Гърмен, област Благоевград, съобщават от Министерството на отбраната. Така военнослужещите от ВВС се включват в издирвателната операция в изпълнение на Националния план за търсене и спасяване при авиационни произшествия. Искането е на Координационния център по търсене и спасяване към Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“.

Тази сутрин, на 22 септември, хеликоптер, който е пръскал горски масиви в района на стопанствата в Сатовча и Гърмен, е изчезнал, съобщи Българското национално радио.

Въпреки че и към 16.00 часа няма потвърдена информация, че е станал за инцидент с летателната машина, към спешния център в Гоце Делчев и в Благоевград е бил подаден сигнал за възможен инцидент. 

Към двете населени места са тръгнали линейки, но никъде към 16.00 часа няма открит паднал хеликоптер.

По информация на кмета на община Гърмен, Феим Иса, тази сутрин пилотът е излетял към базата в Пловдив около 07.40 часа, а останалата част от екипажа е тръгнала с микробус. По-късно колегите му съобщили, че нямат връзка с пилота, който е трябвало да кацне в района на Цалапица.

От МВР и Главна дирекция „Гранична полиция“ категорично отричат с техен хеликоптер да има инцидент.

По-късно от Югозападното държавно предприятие обясниха, че те са сключили договор с частна компания и в продължение на три дни изпратеният от нея хеликоптер е пръскал горските масиви. Те потвърждават, че са загубили връзка с пилота и също са подали сигнал за изчезналия хеликоптер.