С фотокапан заловиха бракониери в „Национален парк Рила“

Акция за залавяне на бракониери проведоха служители на Дирекция „Национален парк Рила“, съвместно с Районната прокуратура и Районното управление на МВР в Разлог, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.
Още преди два месеца – на 21 юли, в Дирекция „Национален парк Рила“ е получен снимков материал от фотокапан, разположен в парка, чрез който са установени лица, въоръжени с гладкоцевно огнестрелно оръжие.

На следващия ден е констатирано, че фотокапанът е откраднат.
Отговорните институции веднага предприемат незабавни действия за установяване на самоличността на нарушителите.

По случая са заведени две досъдебни производства – за кражбата на фотокапана и за открити на мястото ловна карабина и боеприпаси.
В хода на разследването са открити и препарати и трофеи от диви животни, в това число и защитени видове. Предстои да се извършат съответните процесуално-следствени действия.
За извършените нарушения на Закона за защитените територии, служители на Дирекцията на „Национален парк Рила“ са съставили актове за установяване на административни нарушения и ще издадат наказателни постановления.
Съгласно Закона за защитените територии в националните паркове ловът, както и носенето на оръжие на територията им, са строго забранени.

Венемира Мачева