Петима българи в Лондон с обвинение за шпионаж в полза на Русия

Британската кралска прокуратура повдигна обвинение на петима български граждани в шпионаж в полза на Русия. Трима мъже и две жени ще бъдат обвинени в „заговор за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на врага с цел да се навреди на сигурността и интересите на британската държава“.

Петимата български граждани са задържани в Обединеното кралство през февруари, информира пресслужбата на Кралската държавна прокуратура по наказателни въпроси.

„45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов, 31-годишната Катрин Иванова, 31-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова са обвинени в заговор за събиране на информация, която би била пряко или косвено полезна за неприятелска страна в периода между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г., с цел да се навреди на сигурността и интересите на британската държава“, се казва в изявлението.

Прокуратурата уточнява, че преди това Русев, Джамбазов и Иванова са били обвинени само в подправяне на официални документи, включително паспорти и други документи за самоличност.