Близо 170 коли са паркирали незаконно върху дюни

Близо 170 коли са паркирали незаконно върху дюните това лято, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

От 1 юни до 15 септември са установени близо 170 нарушения на автомобили, паркирали върху пясъчни дюни в границите на природни забележителности.
Поради постъпили сигнали за периода 10.07 – 15.07, на морски плаж „Златна рибка“ в района на хотел „Блу Ориндж“, в Созопол, са извършени проверки от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас и служители на местното районно управление.

По време проверките експертите са установили над 150 автомобила, които са били в нарушение, тъй като са паркирали върху пясъчните дюни.
Посочената територия в сигнала е част от границата на природна забележителност „Пясъчни дюни“ между къмпингите „Златна рибка“ и „Градина“. Тя е защитена територия и за нея има въведена забрана за влизане, преминаване или престой на моторни превозни средства с изключение на случаите на допустимо строителство.
При извършена планова проверка в границите на природната забележителност „Пясъчни дюни в района на ММЦ“, град Приморско са установени 17 автомобила в нарушение на режима на защитената територия.
Изискани са справки за собствениците, след което са изпратени покани за съставяне на актове за установяване на административно нарушение. До момента са приключени 37 акта, останалите 113 са в процес на издаване.
От извършените проверки по време на активния туристически сезон, по реда на Закона за защитените територии, са образувани още три преписки за нарушения, свързани с разораване на пясъчните дюни в поземлен имот в границите на природна забележителност „Пясъчни дюни между къмпингите „Златна рибка“ и „Градина“. Заведена е една преписка за оргaнизиране на къмпинг и други три – за разполагане на преместваеми обекти в границите на Природен парк „Странджа“ без съгласуване по реда на закона, за които също предстои да бъдат наложени глоби за извършените нарушения.

Венемира Мачева