Кабинетът оглежда Живко Коцев за главен секретар на МВР

Кабинетът ще обсъди днес проект на решение за предложение до президента Румен Радев за издаване на указ, с който комисар Живко Коцев да бъде назначен на длъжност главен секретар на МВР. Точката е дневния ред на днешното правителствено заседание, вносител е вътрешният министър Калин Стоянов, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

В момента Живко Коцев заема поста на заместник на главния секретар Петър Тодоров, който подаде оставка, с мотив че е поставен в ситуация, в която не може съвестно да изпълнява задълженията си.

На 23 август стана известно, че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е изпратил мотивирано искане до президента за смяна на главния секретар на МВР. Същия ден в Министерския съвет Стоянов заяви, че смята, че Петър Тодоров е отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в МВР. Президентът Румен Радев определи като изцяло политическа исканата оставка на настоящия главен секретар.

В рамките на днешното заседание правителството се очаква да приеме решение за предложение до държавния глава за издаване на указ за прекратяване на правомощията на Петър Тодоров.