Зам-главният главен секретар Коцев ще бъде новият професионалист №1 в МВР

Досегашният заместник-главен секретар Живко Коцев ще бъде предложен за главен секретар на МВР, обяви пред журналисти в парламента министър-председателят Николай Денков. Предстои номинацията му да се обсъди в Министерския съвет и да се предложи за съгласуване с президента. 

Денков заяви, че всички мотиви, представени от правителството за смяната на бившия главен секретар Петър Тодоров са професионални, а не политически. „За това казах на министъра на вътрешните работи да качи доклада, вътре няма политически мотиви, това са професионални мотиви, свързани с работата на МВР и това, че тя не е достатъчно добра“, допълни той.

Премиерът напомни, че Петър Тодоров си е подал оставката като главен секретар и по време на служебния кабинет миналата година, но тогава тя също не е била приета. „Още тогава очевидно той е знаел професионално, че има проблем, за да си подаде оставката. Остава въпросът защо тогава президентът не я е приел и още повече – защо сега не я приема, при положение че имаме очевиден проблем в МВР. Не може МВР да работи в двувластие. Макар и закъсняла, постъпката на сегашния главен секретар е правилна“, посочи още Николай Денков.

Както е известно Тодоров обяви, че подава оставка, след натиска от страна правителството президентът Румен Радев да го освободи. Главният секретар заяви категорично, че не желае да става част от опитите за политическа употреба на МВР.