Васил Божков ВИП

Екстрадицията на Божков- неистините и смълчаните истини

Няма да сбъркаме ако заявим, че основният въпрос пред обществеността ни тази седмица бе „Екстрадиран ли е Васил Божков от Дубай“ или се е прибрал по собствена воля“. Това питане, изникнало на дневен ред, бе предизвикано от вълната противоречиви версии за озоваването на бизнесмена в България, дело на различни отговорни институции в милата ни Родина.По въпроса се изказаха МВР, външното министерство, прокуратурата, адвокати и експерти. Най-активна кой знае защо беше държавното обвинение, което ни засипа с информация и ксерокопия на документи.

Четири дни след пристигането на Божков, и след като поиска и го вкара в ареста, държавното обвинение най-накрая се реши да хвърли светлина върху мистерията около завръщането му. Трябва да признаем, че всички бяхме изненадани от новината, че Божков се прибира по своя воля, след като три години носталгията по татковината го гризеше в Дубай. Както знаем, бизнесменът се реши на тази отчаяна крачка в края на януари 2020 г., след като прокуратурата начело с тогавашния главен прокурор Иван Гешев го накичи с 19 обвинения за най-различни престъпления. И на всичко отгоре му прибраха колекцията от антични предмети, под предлог, че около 2700 предмета от колекцията не били регистрирани. През май същата година Божков изплака във Фейсбук, че ритон от колекцията е бил обявен за продажба, което беше доста странно на фона на заявеното от Гешевото ведомство, че всички иззети антики ще бъдат преместени в Националния исторически музей. Стигна се дотам, че той се закани лично да съди главния прокурор и всички длъжностни лица (чиновници, държавни служители и др.), отговорни за имуществените и неимуществените вреди, причинени от заграбването и увреждането на предметите от колекцията.

Както и да е – въпросът за съдбата на колекцията е на заден план. Любопитното е, че цялата държава застина с увиснала мандибула при новината за връщането на Божков, като впоследствие изпадна в треска, придружена с леки гърчове. И така се втренчи в бизнесмена, сякаш той държи в ръцете си отровата и антидота за нея…

В началото прокуратурата също беше в шок. И чак на 29 август, когато взеха да се роят слухове, че Божков всъщност не се е върнал по своя воля, както той предвести във Фейсбук, държавното обвинение информира, че той е бил екстрадиран. Въпреки че между ОАЕ и България няма подписана спогодба за екстрадиция на издирвани. Прокуратурата обаче бе категорична, че това е така и дори представи документи, както и реда, по който те са се озовали във ведомството. В съобщението се казваше: „На 28.08.2023 г. в Софийска градска прокуратура (СГП) са получени документи от Министерство на вътрешните работи на Обединените арабски емирства (ОАЕ) чрез Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ при МВР, които се отнасят за международно издирване на български гражданин с инициали В. Б., обвиняем по досъдебни производства в СГП. В документите е посочено, че компетентните власти на ОАЕ са решили да екстрадират българския гражданин с директен полет от Дубай до София. Допълнително е посочено, че полетът е на 25.08.2023 г., като самолетът каца на летището в гр. София в 15:15 часа. До настоящия момент СГП не е получила съдебен акт на компетентните власти на ОАЕ относно решението за екстрадиция“.

Документите, приложени в информацията обаче са доста любопитни. Писмото на МВР-ОАЕ наистина уведомява, че Божков е задържан и подлежи на екстрадиция. Посочва се номера на полета, дата, час на излитане и час на кацане. „Любезно ви молим да посрещнете субекта при неговото пристигане…“, се казва в писмото, което е заведено в Националното бюро на Интерпол в Абу Даби и е изпратено до Националното бюро на Интерпол в София, намиращо се в Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“- МВР.

Това писмо ДМОС в крайна сметка е препратило на прокуратурата по компетентност.

Дотук добре – на пръв поглед всичко е точно, документите са с печати, автентични. Значи Васил Божков действително е бил екстрадиран и информацията на прокуратурата за това е вярна.

Категоричността на тази преценка обаче беше подложена на съмнение от адвоката Георги Гатев, който защитава Божков. „Тази информация е неточна, може би е невярна“, каза той.

Неразборията стана пълна, след като същия ден по въпроса се изказа и МВнР. „Във връзка с появили се медийни публикации относно екстрадицията на Васил Божков от Обединените арабски емирства, информираме, че в Министерството на външните работи на Република България няма постъпили данни за негово екстрадиране“, съобщи то.

Повечето медии цитираха и становището на МВР по казуса. Васил Божков е бил екстрадиран от Обединените арабски емирства (ОАЕ) с директен полет до България на 25 август, гласеше то. И разясниха как на 23 август властите в ОАЕ и генералната прокуратура в Дубай са дали 72-часов срок на Васил Божков да напусне страната, а полетът на 25 август на нискотарифната авиокомпания „FLYDUBAI“ е бил единственият, който се е вписвал в този срок. Сочеше се и неофициална информация, че причината ОАЕ да експулсират Божков били негови връзки с руски граждани. „Към настоящия момент българските власти не са получили съдебно решение за горното (екстрадицията- бел.ред.), като са направени постъпки, ако има такова, то да бъде изпратено по надлежния ред“, уточниха от МВР.

Очевидно и МВР си е вързало гащите във връзка с казуса за екстрадицията на Божков. Екстрадиция има, но все още няма съдебно решение за това.

Мъглата около въпроса на седмицата бе разпръсната от самия екстрадиран. След разпита му в прокуратурата днес, където даде показания във връзка с твърденията му че е дал на финансовия министър в правителството на ГЕРБ Владислав Горанов, за да развива хазартния си бизнес, Васил Божков напусна зоната на мълчанието с пост във Фейсбук. В поста си в официалната си страница, придружен от снимки на документи и писмо от дирекцията за съдебно сътрудничество към прокуратурата в ОАЕ, Божков написа кратко: „Общественото мнение се влияе от документи, а не от лъжи.“ Прикрепеният документ към поста представлява писмо, от което става ясно, че на 20 юни т.г. Божков се е явил сам в прокуратурата на ОАЕ и е изразил желание да се предаде доброволно на българските власти.

С този пост бизнесменът потвърди вече заявеното пред журналисти на летището от неговия адвокат Стоян Баумайер: Божков се е върнал съвсем доброволно и при първа възможност, защото до 23 август той е нямал разрешение от властите в Дубай да напуска страната от съображения за неговата сигурност.

По-късно в телевизионно интервю Баумайер освети мистерията докрай. „Моят клиент повече от две години съдейства на 100% с американските власти и всеки път, когато имахме възможност по време на разпити сме питали отново кога е удобно той да се прибере, да изчисти името си пред българското правосъдие и да приключи веднъж завинаги с тези дела тук. Последният разпит беше края на май пред американските власти за „Магнитски“. Тогава ни беше казано, че той ако все още иска, може да се прибере. На 26 юни подадохме молба в главна прокуратура в Абу Даби, делото на Васил Божков се води лично от главния прокурор на Абу Даби, защото от ден първи Васил Божков се счита за „политически представено лице“, заяви пред БТВ Баумайер.

Той разкри също, че клиентът му е бил разпитван седем пъти от американски представители във връзка със списъка „Магнитски“  и наложените ограничения на Васил Божков. „През 2021 г. той ме нае специално за „Магнитски“. Още от първата минута Васил Божков каза „Аз оказвам пълно съдействие, каквото искате – това е“. До момента сме представили над 25 000 страници материали. Американските власти знаят за Васил Божков повече отколкото Васил Божков знае за себе си“, заяви адвокатът.

Постижение, с каквото българската прокуратура не може да се похвали. Въпреки че спирачката на прогреса Иван Гешев вече не е тук и прокуратурата със светнало лице би трябвало да лети към знанието.

Може би това е и причината за поведението на държавното обвинение по казуса „екстрадиция на Божков или доброволна воля“…