Васил Божков пресконференция онлайн

А МВнР нямало данни за екстрадицията на Божков…

Въпросът на деня „Екстрадиран ли е Васил Божков от Дубай“ или се е прибрал по собствена воля“ предизвика вълна от противоречиви отговори на различни отговорни институции в милата ни Родина.

От прокуратурата днес обявиха, че Божков е екстрадиран, а малко по-късно адвокатът на бизнесмена Георги Гатев пък опроверга обвинението с думите „Тази информация е неточна, може би е невярна“.

Неразборията стана пълна, след като в късния следобед своя версия за мистерията пусна и МВнР. Външното ведомство тиражира следното съобщение до медиите: „Във връзка с появили се медийни публикации относно екстрадицията на Васил Божков от Обединените арабски емирства, информираме, че в Министерството на външните работи на Република България няма постъпили данни за негово екстрадиране“.

Както е известно, прокуратурата излезе с официално становище, подкрепено от ксерокопия на документи, видимо получени по факс в епохата на изкуствения интелект. От обвинението увериха, че властите в ОАЕ са екстрадирали Божков с директен полет от Дубай за София на 25 август.

От цялата мистерия е ясно едно- на 25 август Васил Божков кацна на летище София с полет от Дубай. Пред журналисти на летището Стоян Баумайер, който се представи като един от адвокатите на бизнесмена, обяви, че Божков се е върнал съвсем доброволно и при първа възможност, защото до 23 август той е нямал разрешение от властите в Дубай да напуска страната от съображения за неговата сигурност. Баумайер тогава заяви: „Неговите мотиви са да изчисти името си пред съда“.