ВИП задържане адвокат Георги Гатев

Адвокатът на Божков опроверга прокуратурата за екстрадицията му

„Тази информация е неточна, може би е невярна“, заяви днес адвокат Георги Гатев, който се яви заедно с Васил Божков за разпита му в прокуратурата. Адвокат Георги Гатев каза, че клиентът му се е върнал доброволно в България, като показа документ за това от прокуратурата в Обединените арабски емирства, който е депозиран в съда. Най-вероятно това е документ от дирекцията за международно съдебно сътрудничество в ОАЕ, според който Божков сам се е явил на 20 юни т.г. в прокуратурата в Дубай и е заявил, че иска доброволно да се предаде на българските власти.

Гатев коментира изнесената по-рано днес информация на държавното обвинение, че всъщност Васил Божков е бил екстрадиран. Информацията беше подкрепена с документи, разменени между Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“-МВР и Софийска градска прокуратура, Националното централно бюро (НЦБ)- Интерпол в Абу Даби- ОАЕ и НЦБ-София. В тях се уточнява, че издирвания Божков е бил задържан и екстрадиран от властите в ОАЕ с полет от Дубай до София, пристигащ на летище „София“ в 15.15 часа.

Както е известно, днес Божков се яви в прокуратурата за разпит. Адвокат Гатев разкри, че разпитът е бил “ във връзка с онзи случай, за който знаете, за дадените навремето 60 млн. лева, за които се твърдеше, че са дадени на министъра на финансите“.

Разпитът ще продължи утре. Божков дава показания пред разследващите повече от четири часа. По думите на Гатев, клиентът му „горе долу“ потвърждава до момента доста от изнесената от него информация по случая, но с някои допълнения.