Килърът на Алексей Петров го издебнал докато се разхождал

Източници от МВР информираха, че Алексей Петров е бил прострелян, докато се е разхождал в района на неработещия лифт до Воденицата в „Драгалевци“. Той е бил в компанията на жена, когато килърът го е прострелял с пушка.Сигналът за открито тяло на мъж и ранена жена е подаден към 12:20 часа в полицията. Пострадалата, която е в тежко състояние, е откарана в „Пирогов“.

„Мъж с ловни дрехи ни застреля“ – това е казала простреляната с Петров жена, преди да загуби съзнание.

Полицейското присъствие в района е засилено. Изясняват се причините за стрелбата. На място се правят огледи.Всички входове на София са блокирани.

Роденият през 1962 г. Алексей Петров е бивша барета от Специализирания отряд за борба с тероризма, сътрудник на НСС. Петров напуска отряда в началото на 90-те години на миналия век. След това се насочва към частния бизнес, като е сред учредителите на Съюза на бившите барети. Създава няколко застрахователни фирми,сред които и „Лев инс“. Бивш специален съветник и в Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). 

На 15 август 2002 г. срещу него е извършен неуспешен атентат. На 29 октомври 2015 г. отново е извършен неуспешен атентат с гранатомет срещу него. На 13 ноември същата година Алексей Петров обяви награда от 100 000 долара за информацията кой стои зад атентата срещу него. Пред медиите Алексей Петров показа голям лист с написан телефонен номер в чужбина и имейл, на който очаква информация за атентаторите. Алексей Петров заявява, че е започнал собствено разследване, в което са включени и чуждестранни експерти.

Във връзка с атентата бе задържан украинецът Роман Логвиненко. В началото на юли 2021 г. вината му бе доказана окончателно, след като Върховният касационен съд потвърди решението на Софийския апелативен съд за 10 години лишаване от свобода при първоначален строг режим на Логвиненко. Според решението на съда, в периода от пролетта на 2014 г. до 29.10.2015 г. в София Логвиненко в съучастие като подбудител и помагач с трима души – извършители и помагач, умишлено склонил чрез даване на наставления и разпореждания да се организира убийството на Алексей Петров, както и чрез обещаване на парична сума в размер на 200 хил. евро на извършителите и помагача, умишлено да умъртвят Петров и умишлено е улеснил извършване на престъплението, като набавил парични средства и оръжията за извършване на престъплението – два броя гранатомети; дал съвети и разяснения; организирал следенето на Петров и набавил леките автомобили за неговото извършване.

На 29.10.2015 г. около 08.35 ч. в гр. София в кв. „Кръстова вада“, на Т-образно кръстовище между улиците „Проф. Милчо Лалков“ и ул. „Светослав Минков“ извършителите и помагача са направили опит за умишлено убийство на Петров и неговия шофьор Борисов, като са произвели изстрели с два броя гранатомети към лек автомобил марка „Mercedes S 500 Gard“, с който пътували Алексей Петров и Стефан Борисов. Деянието е извършено предумишлено и макар и довършено не са настъпили предвидените в закона и исканите от дееца обществено опасни последици от това престъпление – автомобилът е бил брониран и снарядите не са проникнали в него.

Решението на съда бе окончателно.