Отстраниха от длъжност варненския прокурор Владимир Чавдаров

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) отстрани от длъжността прокурор Владимир Чавдаров, който до изтичането на мандата му доскоро беше апелативен прокурор на Варна. В края на юли той беше обвинен за държане на голямо количество боеприпаси без разрешение и му беше определена гаранция от 10 000 лв. Чавдаров е отстранен за четири месеца.

Разследването срещу Чавдаров започна след сигнал на кмета на Варна Иван Портних, че му е поискан подкуп в особено големи размери. Кабинетът и имотите на прокурора бяха претърсени и в служебната му каса бяха намерени 49 000 евро и 20 000 лева, а в жилището му въпросните патрони.

Чавдаров не присъства на днешното заседание на колегията, вместо него се яви адвокатът му Людмил Рангелов. Изслушването на защитника беше проведено при закрити врати.

Миналата година Владимир Чавдаров беше избран за член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от професионалната квота, но нито един от избраните не е встъпил, тъй като Народното събрание не избра своите 11 представители във ВСС, а впоследствие на практика отмени избора.