Европрокуратура Европейска прокуратура Лаура Кьовеши

Европрокуратурата разследва злоупотреби в железниците за 2.5 млн. евро

Европейската прокуратура разследва възможни злоупотреби при два проекта за обновяване на българските железници, информираха от ведомството на Лаура Кьовеши. Над 100 служители на полицията и ДАНС са участвали в претърсвания на 28 адреса в София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик.

Разследваните проекти са обновяването на линията София – Пловдив в районите на Костенец и Септември, както и ремонта на трасето Пловдив – Бургас в района между Оризово и Михайлово. Бенефициент на европейско финансиране за над 241 милиона евро и по двата проекта е Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ). Подизпълнители са две частни компании с международно участие.

От европрокуратурата съобщиха, че вече има двама задържани, като предстои да бъдат разпитани длъжностни лица от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) във връзка с усвояването на еврофондовете.

Разследването е за възможна злоупотреба с европейските средства и пране на пари, пише още в съобщението.

„Изпълнителите са заподозрени, че за кратък период от време са извършили фиктивни парични преводи към верига от кухи фирми, което в крайна сметка е довело до теглене на суми в брой над 2,5 млн. евро (5 млн. лв.) от криминално проявени лица . При вчерашните обиски, извършени в домовете на заподозрените и в обектите на разследваните фирми, са задържани две лица“, посочиха от прокуратурата.

Разследването по случая продължава.

Преди два дни полицията осъществи първия арест в България, поискан от европейското обвинение – този на кмета на Генерал Тошево, задържан за възможни злоупотреби по програма за саниране.