Шефът на областната дирекция на МВР-Бургас подаде оставка

След вчерашната среща на вътрешния министър Калин Стоянов с директори на областни дирекции на МВР, на която по непотвърдена официално информация Стоянов е поискал десетина областни шефове да напуснат постовете си, имаме и първата оставка. Директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов е подал оставката си по лични причини.

Доколко действията на Калоянов са резултат от вчерашните разговори на „6-и септември“, не е ясно, тъй като той отказва повече подробност. Старши комисар Калоянов ръководи една от най-натоварените областни дирекции от 2014 г. до 2019 година. За кратко е преназначен за началник на жандермерията в Бургас, а от 28 август 2020 г.. отново поема ръководството на ОДМВР-Бургас.

Многократно е награждаван с индивидуални и колективни награди от ръководството на Министерството на вътрешните работи. Все още не е ясно дали ст. комисар Калоян Калоянов ще остане в системата на МВР и кой ще оглави дирекцията в Бургас.

Както е известно, вчера стана ясно, че вътрешният министър Калин Стоянов е предложил на директорите на ОДМВР-Варна, Бургас, Габрово, Добрич, Плевен, Ловеч, Пазарджик, Търговище, Благоевград и Смолян да освободят постовете си. Причина била анализ на работата в тези областни дирекции на вътрешното министерство.

Появиха се и първите коментари по повод срещата в МВР. Според бившия служебен министър Иван Демерджиев става въпрос за чистка. „Знам, че с част от директорите е разговаряно и изрично им е казано, че няма никакви претенции по отношение на професионалните им качества, но причините за смяната им били политически. Когато по политически причини се сменят хора, които си вършат работата, възниква въпросът „защо?“, заяви Демерджиев. Според него до местните избори вероятно ще бъдат свалени почти всички областни директори. А привиканите от Стоянов шефове са назначени по време на първите два служебни кабинета на президента Радев.

„В момента се махат хора, назначени от Бойко Рашков и се слагат такива на ГЕРБ. Кой кадрува в МВР- на този въпрос трябва да отговори Стоянов с кого се съветва при назначенията. Очаквам още рокади, очевидно е, че се цели да се разкъсат връзките директори – главен секретар на МВР и да се организират изборите“, заяви Иван Демерджиев.