МВР: с нови кадри в стара битка

Без много шум, тихо и полека, кабинетът на Николай Денков попълва сектор „Сигурност“ с нови кадри, на чиито опит и възможности се разчита в дългогодишната битка за повече сигурност, ред и спокойствие.

След като в началото на юни шефът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ Калин Стоянов пое вътрешното министерство, започна и сформирането на екипа му. Първият от новите попълнения беше Стоян Темелакиев. Той бе назначен на 7 юни със заповед на министър-председателя Николай Денков.

Темелакиев е магистър по право от ЮЗУ „Неофит Рилски“, като кариерата му изцяло е преминала в Сектор „Сигурност“ – от 2007 г. до 2013 г. е работил в ГДБОП, от 2013 г. до 2015 г. – в ДАНС, през периода 2015-2020 г е заместник-директор на ГДБОП, а от 2020 г. до 2022 г. – е заместник на главния секретар на МВР.

На 19 юни, с друго решение на правителството, на длъжността заместник-министър на вътрешните работи е назначен Кирил Ценкин – дългогодишен служител на Националната служба за охрана (НСО), където изкачва почти цялата йерархична стълбица.

Той е завършил магистратура със специалност „Логистика на сигурността и отбраната“ във Военната Академия „Г. С. Раковски“, както и множество допълнителни обучения и специализирани курсове в сферата на сигурността.

Последна в екипа на Стоянов се включва Ивелина Дундакова, която на 26 юли – със заповед на премиера – е назначена като заместник-вътрешен министър.

Тя също е дългогодишен кадър на МВР – до назначаването й е началник отдел „Регионално сътрудничество и международни организации“ в Дирекция „ЕС и международно сътрудничество“, а преди е главен експерт в Дирекция „Анализ и политики“.

Ивелина Дундакова завършва „Международни отношения и проблеми на сигурността“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „Управление, икономика и право“ в „Inholland University“ в Ротердам. Известно време работи като съветник към Националния координатор за противодействие на тероризма и сигурността под Министерството на правосъдието и сигурността в Нидерландия, а след това – като анализатор на риска в данъчната служба към Министерството на финансите в Нидерландия.

Ивелина е сестра на писателя Захари Карабашлиев и съпруга на известния български музикант и композитор Петър Дундаков.

След като попълни екипа си, министър Калин Стоянов „подхвана“ и обновяването на ръководствата на „главните“едни“ дирекции в МВР.

На 14 юни МВР-шефът обяви, че начело на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ застава един от заместниците му в ГДБОП – Явор Серафимов. „Считам, че той ще ръководи службата в правилната посока“, заяви вътрешният министър.

На 15 юни от длъжност е освободена и Росица Димитрова – директора на „Гранична полиция”. Сред мотивите за отстраняването ѝ са слабите резултати в борбата с мигрантите, неизяснените обстоятелства около връщането на покойния вече Ангел Христов (т. нар. Брат Галев), издирван от Интерпол заедно с Пламен Галев, и неприемането на България в Шенген.

На нейно място е назначен бившият заместник-директор на СДВР Антон Златанов, който преди идването на Димитрова, бе временно изпълняващ длъжностна директор на „Гранична полиция“.  До този момент Златанов беше заместник-началник на Четвърто РПУ-София.

Тази седмица стана известно, че бившият шеф на СДВР – старши комисар Калоян Милтенов, е назначен за заместник-директор на Главна дирекция „Национална полиция“. Заповедта е на вътрешния министър Калин Стоянов, а ресорите на Милтенов ще са „Охранителна полиция“ и „Пътна полиция“.

Старши комисар Милтенов поема поста от колегата си старши комисар Борислав Муеров, който навърши пределната възраст за пенсиониране и бе награден от вътрешния министър за дългогодишна служба и професионално изпълнение на задачите в системата на МВР.

В средата на юни т.г. старши комисар Милтенов подаде заявление за напускане като директор на СДВР, а вътрешният министър Стоянов тогава заяви: „Искам да потвърдя, че той е изключителен професионалист и ще направя всичко възможно да остане в МВР и да бъде част от моя екип“.

 Милтенов започва работа като разузнавач в системата на МВР през 1999 година. През следващите две десетилетия последователно става началник на група и началник на сектор „Икономическа полиция“ в Първо РПУ; началник на сектор в отдел „Противодействие на икономическата престъпност“ в СДВР; заместник-началник и началник на Трето РПУ в София; началник на Първо РПУ в София.

На 14 октомври 2019 г. е назначен за директор на Областната дирекция на МВР в Ямбол, година по-късно става заместник-началник на отдел „Икономическа полиция“ в ГДНП, а от юни 2021 г. до юни 2023 г. е директор на СДВР. Награждаван е многократно за професионалната си работа.

Тази седмица с нов заместник-председател се сдоби и една от най-секретните служби в сектора – Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО).

Със заповед на премиера Николай Денков, на длъжността заместник-председател на ДАТО бе назначен Ангел Мечков – дългогодишен служител в системата на МВР. От 2019 г. до новото му назначение Мечков е държавен инспектор в Дирекция „Противодействие на корупцията“ в КПКОНПИ. Той притежава юридическо образование, завършил е и Академията на МВР.

Сегашният шеф на ДАТО Бисер Борисов е на поста от октомври 2022 година. Първото служебно правителство на Гълъб Донев тогава прие решение, с което предложи на президента Румен Радев да издаде указ, с който да преназначи Бисер Борисов като председател на ДАТО, считано от 23 октомври 2022 г. до 23 октомври 2027 година.

Борисов бе назначен за шеф на ДАТО с Указ № 261 от 5 октомври 2021 г. на президента Радев. Той е магистър по „Международни отношения” и „Българска филология” от СУ „Св. Климент Охридски”. От 1993 г. работи в Национална служба „Сигурност” на МВР (днес ДАНС), където през 2006 г. става началник на Столичното управление „Сигурност”.

След престуктурирането на НСС през 2007-2008 г., Бисер Борисов става директор на Териториална дирекция „Национална сигурност”. От 2012 г. до 2014 г. работи като служител по сигурността при Комисията за финансов надзор, след което е назначен за заместник-председател на ДАТО.