Вандали отрязаха 14 дървета в центъра на София

Вандали отрязаха 14 дървета в центъра на София. Дванадесет от тях са в двора на Втора градска болница, а две – на булевард „Христо Ботев“. След това извършителите на вандалството са се опитали да прикрият случая, съобщава bTV. Пострадали са различни видове дървета, но сред тях има и японски вишни, които са изключително редки.
„Акцията“ е била извършена преди няколко дни, но за екопрестъплението стана ясно вчера, 8 август, след проверка на служители на Столичната община. От иззетите записи от камери в района се вижда как извършителите на деянието прескачат оградата на Втора градска болница и се насочват към дванадесетте дървета.
След като ги отрязват в долния им край, извършителите ги поставят обратно в права позиция, а
след като отрязват стволовете им, прикриват стореното с така наречените водни торби, които се използват за съхранение на фиданките.
Арх. Димитър Данчев – директор на „Зелена система“ предположи, че целта на извършителите при използването на водните торби е била възможно най-късно да бъдат разкрити. Той обясни, че дърветата са били засадени по инициатива на Столична община за споделени зелени пространства и той и екипът му не могат да си обяснят мотивите зад постъпката.
Междувременно и в квартал „Редута“ отново вандали надупчиха ствол на дърво и го унищожиха с неизвестно вещество.
Арх. Димитър Данчев обяви, че е много важно сигналите за подобни вандалства като в „Редута“ да бъдат подавани навреме не само за да се спаси дървото, а и за да се предотвратят евентуални инциденти, тъй като в дупките на дървото се сипват разни отрови, торове и дори горива. Много е важно те да не бъдат докосвани от деца и домашни любимци .
Случаите са предадени на полицията, а глобата за незаконно отсечено дърво е от 1000 до 10 000 лева.

Венемира Мачева