Борислав Сарафов

Сарафов подгони и районната прокурорка на София

Временният главен прокурор Борислав Сарафов реагира по познатия начин на отказа на ръководителката на Софийска районна прокуратура Невена Зартова да подаде оставка. Срещу нея започва пълна проверка както за организацията на разследването на двойното убийство в Лозен, така и по други досъдебни производства и преписки.

„Инспекцията ще обхване дейността на административния ръководител както по организация, ръководство и контрол на дейността на Районна прокуратура-София, така също и по осъществяване на контрол за спазване на сроковете за извършване на разследванията и при упражняването на правомощията, свързани с реализиране на дисциплинарна отговорност на прокурорите по постъпили жалби и сигнали; внесените предложения в Прокурорската колегия на ВСС за налагане на дисциплинарни наказания; предприети действия за вземане на мерки за процесуална принуда спрямо обвиняеми лица; срочното приключване на делата, осъществения контрол за това и др“, посочват от прокуратурата.

Зартова отказа да си подаде поисканата от Сарафов оставка с аргумента, че няма правомощия да се меси в работата на наблюдаващите прокурори, тъй като така би извършила престъпление. Аргумент, ползван редовно и от отстранения шеф на държавното обвинение Иван Гешев. Задържаният за убийствата в Лозен Чавдар Бояджиев се оказа обвиняем и за убийство по непредпазливост от миналата година, като след ареста призна и за двете.

Сарафов пък се закани да бъде безкомпромисен към административните ръководители и всеки наблюдаващ прокурор, ако се установи неоснователно забавяне или непрофесионално отношение в разследване на престъпленията срещу личността. В кръга на промверяваните е и наблюдаващия прокурор по първото разследване Радослава Каназирева, която през април миналата година не протестирала определението на районния съд, с което обвиняемият е бил освободен.

От съда реагираха с обяснение, че на Бояджиев не е наложена най-тежката мярка за неотклонение, понеже обвинение е за непредпазливо деяние, което е по-леко наказуемо от заплаха с убийство и кражба. Освен това бил с чисто съдебно минало и съдействал на разследването. От самото начало обаче квалификацията на деянието като непредпазливо изглежда твърде съмнителна предвид удобната версия, че смъртта настъпила заради грешка по време на любовна игра.

Проверките са възложени на екип от петима прокурори от Върховната касационна прокуратура, Апелативната прокуратура-София и Софийската градска прокуратура и трябва да приключат до 11 септември.