Над два месеца съдът във Враца търси съдебни заседатели

Повече от два месеца не може да бъде попълнена квотата за съдебни заседатели нито за Окръжния, нито за Районния съд във Враца, съобщава кореспондент на „Нова телевизия“.

Заради това срокът за кандидатстване е удължен до септември.

„Търсят се 50 помощници на Темида, но желаещи няма“, оплаква се адвокат Ирина Иванова, която е председател на комисията, подбираща съдебните заседатели във Враца.

Тя уточнява, че засега са подадени само 16 заявления на желаещи, а от Районния съд във Враца са поискали да бъдат подбрани 30 съдебни заседатели, а Окръжният съд – още 20 души.

Според адвокат Ирина Иванова причината за слабия интерес е ниското възнаграждение, което е около 20 лева на час. Иванова се надява, че този проблем е намерил решение в новия бюджет на съдебната власт за 2023 година.

Друг проблем било, че кандидатите за съдебни заседатели се притеснявали, че нямат познания за това, което трябва да правят.

Адвокат Ирина Иванова смята, че всички протестиращи срещу съдебната система, биха могли да й помогнат тя да се промени, ако станат съдебни заседатели.

„Това е и обществена функция. Не става въпрос само за възнаграждения“, подчертава адвокат Иванова, надявайки се, че недоволните срещу съдебната система, които пишат в социалните мрежи, ще намерят своето призвание като съдебни заседатели.