Близки на загинали в катастрофи пак на протест – депутатите имат недовършена работа

В неделния ден, на 6 август, на протест в София излязоха близки на загинали в катастрофи, съобщава БНР.

В 12.00 часа те се събраха пред Народното събрание и после в шествие се насочиха към площад „Орлов мост“. По-късно те планират да изразят недоволството си и пред Съдебната палата, където ще хвърлят жълти стотинки, защото смятат, че магистратите, за които предполагат, че са били корумпирани, оценяват на нищожни суми живота на убитите им деца.

Протестиращите смятат, че депутатите не са си довършили работата по приетите промени в Наказателния кодекс – те настояват за по-строги наказания за виновните, причинили смъртта на хора на пътя.

Според тях причиняването на смърт на пътя трябва да се води пътно убийство, а не престъпление по непредпазливост. Освен това са категорични, че трябва да се криминализира и първият отказ от тест за алкохол или наркотици, а не само втория.

Близките на жертвите на катастрофи настояват експертизите да се правят в ясен, точен и конкретен срок, като смятат за недопустимо тройна експертиза да бъде чакана в рамките на четири години, за какъвто случай разказва майка на убито дете, която участва в протеста.

Сред исканията на протестиращите е и при причинена смърт при ПТП да няма условни присъди, а затвор. Освен това, когато при катастрофа има убит, на лицето, което е причинило смъртта, трябва незабавно да бъде отнета шофьорската книжка.