Кола разруши павилиони за сувенири на „Перперикон“

Бяха пометени сергии на пет от шестте търговски павилиона на паркинга в подножието на археологическия комплекс „Перперикон“. Потърпевшите наематели се оплакват, че преди този случай е имало посегателства, изразяващи се в разбити врати на павилионите им, но без съществени кражби и огромни щети.

За първи път от 20 години насам обаче има поражения в такъв размер, посочват търговци.
„Случило се е, каквото се е случило. Лошото е, че в момента се излагаме пред света. В момента е най-наситеният период на „Перперикон“, като само вчера са минали над 1000 човека. Това, което днес ще видят посетителите, са разрушени павилиони“, коментира археологът проф. Николай Овчаров, цитиран от БТА.
По негови думи няма камери и охрана на археологическия комплекс към момента. Той уточнява, че по проект – трябва да има, но инцидентът се случва точно преди тяхното поставяне и назначаването на охранители.
Сигналът за изпочупените маси е подаден към 7 часа тази сутрин. Дежурна група извършва оглед на мястото, за да се изясни какво точно се е случило и какво е причинило изпочупването на дървените съоръжения. По случая работи разследващ полицай.

Една от версиите е, че автомобил влетява на паркинга с висока скорост и се забива в един от търговските обекти. След няколко опита шофьорът успява да измъкне автомобила, но оставя счупените павилиони.
Наемателите са видели части от кола сред изпочупените сергии, когато са дошли сутринта на работа. Според тях става въпрос за инцидент вследствие на гонка.
Освен поставянето на камери и охрана, наемателите на павилионите предлагат и да се сложи бариера преди паркинга в подножието на археологическия комплекс, за да се ограничи достъпът на автомобили в тъмните часове на денонощието, когато се случват гонки и дрифтове.
След приключване на разследването се очаква да бъде назначена денонощна охрана на туристическия комплекс.

Венемира Мачева