Николай Денков обсъди с посланика на Дания инвестициите в граничния контрол

Дания подкрепя по-големите инвестиции в укрепване на граничния контрол в Европейския съюз и предлага иновативни решения за справяне с миграционния натиск. 

Това стана ясно по време на среща между посланика на Кралство Дания Йес Брогорд Нилсен и премиера акад. Николай Денков.

Те обсъдиха и част от мерките за създаването на механизъм за прехвърляне на лица, на които е отказано убежище от Европейския съюз, както и за разглеждане на молби за убежище в трети страни. По време на срещата бе обърнато внимание и на трансферирането на спасени лица по море в сигурни пристанища в трети страни. Премиерът Денков и посланик Нилсен обсъдиха сключването на споразумения с трети страни по подобие на Изявлението ЕС-Турция от 2016 година.

„България се отнася сериозно към предложенията на Дания“, отбеляза Денков.

Посланик Нилсен отново изрази подкрепата на страната си за пълноправното членство на България в Шенгенското пространство. 

Във връзка с това Николай Денков изтъкна, че правителството и парламентарното мнозинство в България усилено работят за укрепване на върховенството на закона. 

Двамата отбелязаха, че по темата трябва да бъдат свършени още много неща, но са предприети първите важни стъпки в правилната посока.