Съдия Талева от СГС ще разследва Сарафов за имотите му

Първият съдия, който ще има правото да разследва главния прокурор е Даниела Талева от Софийски градски съд. Тя е определена на случаен принцип чрез Единната информационна система на съдилищата измежду 22-мата магистрати, които доброволно се съгласиха да бъдат включени в списъка от съдии по новия механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Изборът бе извършен пред представители на медиите.

Съдия Лада Паунова, ръководител на Наказателното отделение във Върховния касационен съд, заяви, че е вече е прегледала няколко преписки със сигнали. „На зам.-председателя и ръководител на наказателна колегия на Върховния касационен съд законът е предоставил определени правомощия за преценка, която преценка съм извършила към този момента по няколко от преписките. Една от преписките, по които предстои да се извърши теглене, съдържа сигнал срещу заместник на главния прокурор и всъщност ще извършим случайното разпределение именно по номера на тази преписка,“ заяви тя.

Сигналът, заради който беше активиран механизмът за разследване на главния прокурор, е срещу изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов във връзка с имотни сделки на семейството му. С решение на Прокурорската колегия Даниела Талева трябва да бъде назначена за временно за прокурор.

Общо 47 са подадените сигнали по новия механизъм. Още един има срещу Борислав Сарафов – по разследването „Осемте джуджета“. Сигнали има и срещу някои от бившите главни прокурори. Ако в тях се съдържат данни за извършено престъпление, те ще бъдат изпратени в Софийската градска прокуратура.