„Някои неща“ преди и след покушението над Къро

Разследването на убийството на Красимир Каменов – Къро, издирван с червена бюлетина на Интерпол, очевидно ще предизвика големи главоболия на спецслужбите в Кейптаун,  а най-вероятно и на българските им колеги. Оскъдната информация от Република Южна Африка по случая сочи, че засега разследването е в задънена улица и няма никакви насоки кой е извършител, да не говорим за това кой е поръчал покушението.

Налице са обаче е новости, които говорят, че разстрелът на един от най-издирваните представители на българското подземие никак не е случаен. Част от тях бяха споделени от бившия служебен МВР-шеф Иван Демерджиев, който разкри интересни подробности около убийството на Къро и съпругата му Гергана Кочанова в Кейптаун. Открити са улики, които сочат, че килърите внимателно са обискирали дома на Къро, като определено са търсели нещо конкретно, разказа Демерджиев.

„Освен убийствата на тези четирима души има и други неща, които насочват към други следи“, заяви бившият служебен вътрешен министър. „Има следи, които говорят, че не става въпрос само за разстрел и трябва да се изясни кой е поръчител на зверството, заяви той. „След като убиваш четирима човека, и след това оставаш в къщата, значи има някаква причина. Когато се прицелиш в определени места в една къща и си решил да извършиш още нещо там… Да отвориш едни каси и да се вземе тяхното съдържание. Не мога да говоря в повече детайли. Разбити са едни каси и са взети някои неща“, обяви Демерджиев.

Той обаче не уточни какво точно е взето. „Интересното е, че има много ценности в къщата, очевидно става въпрос, че нещо друго е взето“, заяви Дерменджиев. „Очаквам органите за разследване да дадат отговор защо тези хора, убили четири човека, са си позволили да извършат и други действия“, отбеляза той.

Демерджиев уточни, че разследването напредва, а властите в Република Южна Африка са изразили готовност да пратят у нас разследващи, които да работят заедно с българската полиция по случая с разстрела.

За какво южноафрикански криминалист ще дойде у нас, след като тук има служби, които могат да напишат поредица за деянията на Къро през годините, един Господ знае. Да си припомним, че първоначалната идея бе по-скоро наш полицай замине за РЮА в помощ на тамошните разследващи. Това бе оповестено на 30 май, пет дни след убийството, когато от МВР заявиха, че властите в РЮА били изпратили потвърждение до българското вътрешно министерство за това, че представител на ведомството ще бъде допуснат до разследването на случая с убийството на Красимир Каменов – Къро, съпругата му, детегледачката и бодигарда му.

Въобще прави впечатление разнопосочната информация, която се подава от официални ведомства по случая. Например служебният вътрешен министър Иван Демерджиев първоначално заяви, че обяснение за убийството на Красимир Каменов – Къро трябвало да се иска от „политиците и магистратите, които днес воюват, а до скоро са имали общ враг в лицето на Каменов“. А по-късно информира от кулоарите на парламента, че убийството на Къро не било извършено от българска престъпна група.

Това поведение „крачка напред-две назад“ може да прилича на народен танц, но издава проблем. Проблемът е огромен, и се отнася особено за неведението на спецслужби и прокуратура у нас за местонахождението на Къро и дейността му. Още от времената, когато главен секретар на МВР, а после и кмет на София бе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов,а  Каменов успя да придобие зеленчуковата борса в Слатина и да се скрие вдън земя, докато МВР издирваше свързвания с него Христофорос Аманатидис-Таки заради „Бандата с чуковете“.

Дали обаче неведението е истинско? На пръв поглед – да. Например в деня на покушението, посолството на Република България в Република Южна Африка информира за убийство на четирима души в Кейптаун, като изтъкна, че за тях се предполага, че са български граждани.

Публикация на южноафриканското издание Daily Maverick, посветена на убийството на Къро, обаче разкрива, че посолството със сигурност е знаело, че става въпрос за български граждани. В нея се твърди, че Къро живее в Кейптаун от 15 години. Тоест от 2008 година и този факт е бил известен на посолството ни в РЮА. Ето какво се казва в публикацията: „В отговор на въпроси на Daily Maverick, посолството на България в Претория съобщи, че Каменов живее в страната от 2008 г. Той е пътувал с паспорт на свое име. В отговор на въпрос дали полицията в Южна Африка е била уведомена за присъствието му в страната преди убийството му, посолството каза: „Южноафриканските власти бяха информирани на 06.04.2023 г., че г-н Каменов се издирва, за да бъде арестуван и екстрадиран във връзка с на червена бюлетина на Интерпол. В червената бюлетина на Интерпол – международно искане към властите да арестуват фигура от списъка – се казва, че той е издирван във връзка със заплаха за убийство, убийство и изнудване“ (https://www.dailymaverick.co.za/article/2023-05-30-constantia-killings-bulgarias-forewarning-to-sa-and-a-global-billion-dollar-crypto-scam/)

Да припомним, че Красимир Каменов – Къро бе обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол чак през април тази година. Това се случи, след като в края на март Софийска градска прокуратура обвини Каменов в подбудителство за убийството на бившия полицай Любомир Иванов, което беше извършено на 25 март 2022 година в столичния кв. „Лозенец“. Тогава Къро бе обявен за издирване, като СГП постанови задържането му за срок до 72 часа.

Къро трудно щеше да бъде задържан, по простата причина, че се е намирал в Кейптаун още от 2008 г. и всички в България – поне онези, от които е зависело неговото издирване- са знаели това. Защото след като МВнР е било наясно, че Каменов е дошъл в РЮА още през 2008 г. с българския си паспорт, тази информация е била налична и за службите у нас.

Всъщност от всички подробности дотук излиза, че до март 2023 г. Красимир Каменов е бил чист като сълза и не е бил издирван нито от прокуратура, нито от спецслужбите. Нищо че името му се въртеше из различни анализи за дейността на българската мафия.

Неведението на нашите служби относно местонахождението на чистия като сълза бивш представител на върхушката на бившата силова групировка ВИС-2 е непокътнато и през 2013 година, когато властите в РЮА арестуват Анджело Димов, разследван за фалшифициране на банкови карти. В лаптопа на Димов полицията открива копия на личната карта на Красимир Каменов и други негови документи.

Същият Анджело се отправя при ангелите през февруари 2018 г., след като е застрелян заедно със съпругата си Незабравка -Неси Пеева в дома си в Кейптаун. Тогава  полицията в Кейптаун открива, че по документи известно време адресът на Димов и Пеева е съвпадал с този на Къро, преди той да се настани на последния си адрес в предградието на Кейптаун Констанция, където бе застрелян по подобен начин, както Анджело Димов.

Къро отрекъл, че се познава с Димов, и очевидно е излязъл от полезрението на службите в Кейптаун.

Изглежда обаче и информацията за предполагаемата връзка между Димов и Каменов, както и за находките от разследването на убийството на Анджело, са изпаднали от секретния бюлетин, който служителите на българското посолство в Претория би трябвало да пишат регулярно до властите у нас.

И така, в духа на френската класика „Ни чул, ни видял“, до удобната кончина на Къро и последвалия обиск в сейфовете му, откъдето са изнесени „някои неща“.

Какви – едва ли някога ще разберем…