бойко ноев

Бойко Ноев подозира два интереса зад взрива в склада за боеприпаси

Експлозията в склада за боеприпаси на Емилиян Гебрев е пореден случай за последните десет години. Общото между всички тях е, че обществеността така и не разбира кой стои зад тях. Това коментира пред БНТ Бойко Ноев, бивш министър на отбраната.

Ноев бе категоричен, че има два интереса, които движат тези събития в областта на отбранителната индустрия и в енергетиката.

„От една страна това са интересите на организираната престъпност и мафията или задкулисието, както го наричаме в България. От друга страна са интересите на онези, които извършват агресията срещу Украйна. В оръжейната област тези два интереса се проследяват много ясно от 2009 – 2010 година насам“, отбеляза Ноев.

Той посочи, че тези два интереса не са влизали в конфликт, а по правило вървят успоредно. Бившият военен министър обясни, че през последните десетина години те се преплитат в една симбиоза, която им дава допълнителна сила.

Ноев подчерта и че обществеността не вижда резултатите от провежданите разследвания, защото по думите му тези два интереса са инструментализирани през българските органи, които са призвани да защитават българските граждани от подобни посегателства. 

“Те са инструментализирани най-вече през прокуратурата, през ДАНС и в някаква степен през МВР,“ допълни бившият министър.

Той призова народните представители да създадат временна комисия, за да се разбере дълбочината на проблема.

Повече за експлозията в склада за боеприпаси от 25 юни, може да прочетете ТУК.