Атанас Славов

Правосъдният министър сезира ВАС за избора на Сарафов като и.д.

Изборът на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор ще бъде вкаран във Върховния административен съд до края на седмицата – това обеща министърът на правосъдието Атанас Славов. Той заяви, че ще сезира съда за Сарафов, макар че председателят на ВАС Георги Чолаков вече се изказа по въпроса. Това стана по време на обсъждането на избора на Сарафов във ВСС миналата седмица. „Ние просто в момента дебатираме и всеки си казва своето лично мнение“, заяви тогава Чолаков. Той заяви още, че Пленума на ВСС не може да мотивира никакво решение в момента. Чолаков цитира решение на ВАС, според което ВСС не може да приема свои тълкувателни или разяснителни решения. Освен това шефът на ВАС защити тезата, че прокурорската колегия във ВСС правилно е избрала временен главен прокурор и това е в рамките на нейните правомощия.

В същото време правосъдният министър Славов обяви, че очаква проектът за конституционни промени да бъде представен в парламента през юли и да бъде осигурена подкрепа от 180 гласа в Народното събрание. През следващата седмица ще бъда отправени покани към БСП и ИТН. Ще продължат и срещите с ДПС. Славов обяви този план след разговорите с ръководството на парламентарната група на ГЕРБ- СДС.

По време на разговорите е постигнато съгласие за обхвата на конституционните промени, разкри Славов. Те включват пълното разделяне на ВСС на отделен съдебен и на отделен прокурорски съвет,  ограничаване функциите на главния прокурор и въвеждане на някаква форма на индивидуална конституционна жалба на пряк достъп на гражданите до Конституционния съд.

Славов беше категоричен, че целта е да има реформаторско управление, но коалиционно споразумение няма да има. „Раздори, не бих казал, просто има различни позиции. Част от различните позиции са напълно легитимни, по друга част търсим сближение на позициите. Колкото до формата на споразумението, в декларацията на „Продължаваме промяната-Демократична България“ беше дадена формулата за такова споразумение, то не е коалиционно, но е търсене на съгласие за конкретни политики, за конкретни законопроекти, така че да имаме реформаторско управление,“ заяви той.